Gemeente Amsterdam verscherpt inschrijfeisen na illegale verhuizing De Monitor

vrijdag 10 juni 2016 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2016-08-16 om 15.11.28 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 10 juni 2016 Leestijd: 1 min.

De gemeente Amsterdam scherpt de eisen aan voor als je digitaal een adreswijzing wil doorgeven. Dit naar aanleiding van de illegale verhuizing van onze presentator Teun van de Keuken op het adres van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Nadat we in ons dossier Digitaal Doolhof veel tips kregen over problemen met zogenaamde spookbewoners, namen we de proef om de som en schreven we Teun probleemloos in op het adres van de verantwoordelijk minister.

Bij de inschrijving van Teun hoefde hij geen enkel bewijs te overleggen of hij daar ook werkelijk woonde. In antwoorden op de raadsvragen die na onze verhuisactie werden gesteld, schrijft het Amsterdamse college nu dat de procedure van digitale inschrijving op een adres gewijzigd gaat worden. Tot nu toe werd niet gevraagd naar bewijsstukken als je claimt dat je een huurovereenkomst hebt, dat werd als waarheid aangenomen. ‘Het nieuwe uitgangspunt is dat van iedere verhuizing een bewijsstuk moet worden overgelegd, waaruit het juiste adres blijkt,' aldus burgemeester Eberhard van der Laan namens het college.

De gemeente gaat de digitale formulieren aanpassen. Lees hier de antwoorden op alle raadsvragen.

Reactie Plasterk

Minister Plasterk is verantwoordelijk voor de Basisregistratie Personen (BRP), het systeem waar alle adres- en persoonsgegevens van de burgers in staan. Door Teun in te schrijven op het adres van de bewindspersoon wilden we aantonen hoe makkelijk het is om fraude te plegen. Kijk hieronder hoe Plasterk reageerde toen we hem thuis confronteerde met de illegale inschrijving op zijn adres:


Kijk hier de hele uitzending terug.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Digitaal doolhof
Verkenning Research Opnames Uitzending

278 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De overheid trekt zich steeds verder terug achter een digitaal loket. Maar wat gebeurt er als jouw gegevens niet kloppen? Zoals bij de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen, DUO of het UWV....
Alles over dit onderzoek