Oproep Coronacrisis en de culturele sector

Geluidstechnicus Maurits: ‘Als voorstellingen ook na juni niet doorgaan ben ik failliet’

dinsdag 07 april 2020 Leestijd: 2 min.

Maurits Thiel achter de mengtafel / Maurits Thiel

Justus Cooiman

Redactie

justus.cooiman@kro-ncrv.nl

dinsdag 07 april 2020 Leestijd: 2 min.

Van het ene op het andere moment al je inkomsten verliezen. Het overkomt op dit moment theatertechnicus Maurits Thiel. Net als veel mensen in de culturele sector zijn door het coronavirus al zijn opdrachten tot 1 juni geannuleerd. ‘Het meest frustrerende is: je staat machteloos.’

Theatervoorstellingen, festivals, concerten, musea: het hele culturele leven in Nederland ligt op z’n gat. Minimaal tot 1 juni. Cabaretiers, acteurs, schouwburgen, technici en vele anderen worden getroffen. Voor ons nieuwe dossier onderzoeken we de gevolgen van de coronacrisis voor de cultuursector. Wie houdt het hoofd nog boven water? Is het hulppakket van de overheid voldoende? En wat betekent deze crisis op langere termijn voor deze sector?

Opera op het strand

De 31-jarige Maurits Thiel had een reeks mooie voorstellingen op de rol staan. Hij zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de geluidstechniek bij een nieuwe opera: ‘Kaapdiegoeiekoop’. Een locatievoorstelling op het strand, die in mei en juni zou worden opgevoerd bij het theaterfestival Karavaan bij Alkmaar en op het bekende Oerol op Terschelling. Beide festivals zijn afgelast.

Al vijftien jaar zit Maurits in het vak. Begonnen als geluidstechnicus bij bandjes. De laatste jaren specialiseerde hij zich in de theatertechniek. Hij doet het geluid bij talloze voorstellingen in schouwburgen en theaters en in deze periode ook op festivals. Hij is er niet vies van om zes dagen per week te werken.

Als zzp’er schafte hij in de loop van de jaren ook veel apparatuur aan om te verhuren. Mengtafels, microfoons en computers brengt hij naar theaters en festivals. Ook die inkomsten is hij nu volledig kwijtgeraakt. ‘Tot steeds verder in de zomer worden evenementen en voorstellingen afgezegd.’

Geen compensatie

Al zijn apparatuur staat in een loods in de buurt van Almere. Zelf woont hij in een appartementje boven die loods. Normaal gesproken ideaal natuurlijk, maar nu komt het hem raar genoeg duur te staan. Omdat het adres van zijn bedrijf hetzelfde is als zijn woonadres heeft hij geen recht op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Zo staat het in de voorwaarden. Een bedrag van vierduizend euro gaat aan zijn neus voorbij. ‘Ik snap dat de overheid ergens een streep moet trekken, maar ik val nu tussen wal en schip.’ Wat rest is een bijstandsuitkering, terwijl hij aan vaste lasten, zoals de huur van de loods en appartement, drieduizend euro per maand kwijt is.

Kleine buffer

De afgelopen weken heeft Maurits geprobeerd ander werk te vinden, maar verder dan een dagje in de transport is hij niet gekomen. ‘Ik ben niet de enige die werk zoekt. Geen enkel bedrijf neemt nu personeel aan. Misschien moet ik het bij de gemeentereiniging proberen.’ Het doet dus vooral heel zuinig aan en hoopt dat zijn huur tijdelijk kan worden verlaagd. Daarover is hij in gesprek met de huurbaas. ‘Ik heb een buffer van zo’n drie maanden. Als het langer gaat duren? Ik heb echt geen idee. Ik ga failliet denk ik, moet verhuizen en misschien wel mijn apparatuur verkopen. Maar als ik iets zou willen verkopen krijg je er nu geen normale prijs voor.’

Lees meer over

Werk en inkomen Oproep: werk en inkomen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep: werk en inkomen

Verkenning

Deel jouw ervaring 1 ander artikel in onderzoek

14 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Oproep: werk en inkomen

Gevolgen coronacrisis voor de culturele sector

Werk jij in de culturele sector en ben je je opdrachten en inkomen kwijt? Dan horen we graag je verhaal. Hoe houd je het hoofd boven water? Zijn de noodmaatregelen van de overheid voldoende? En wat zijn de gevolgen voor de sector op de lange termijn? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Justus Cooiman Redactie
Lees verder
@justuscooiman

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Onze onderzoeksjournalistiek begint met jouw verhaal. In dit dossier richten we ons op tips op het gebied van werk en inkomen. Stuit je op een misstand op je werk? Dan horen we graag van jou.
Alles over dit onderzoek