Gekort om mantelzorg aan dementerende ex-partner

donderdag 30 april 2015 Leestijd: 1 min.

4adbf340921daf374901968ab8a847f8 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 30 april 2015 Leestijd: 1 min.

Vandaag interviewden we mevrouw Noordhoek die gekort werd door de sociale dienst omdat ze mantelzorg verleende aan haar doodzieke ex-man. Want mantelzorg, zo redeneerde de sociale dienst van Gouda, is op geld waardeerbare arbeid. Ze moest haar uren bijhouden en doorgeven aan de sociale dienst. Hoe meer ze hem hielp, hoe minder ze dus overhield. Uiteindelijk besloot ze te stoppen met de zorg, bang dat ze haar rekeningen niet meer zou kunnen betalen.

Saillant detail: sinds 1 januari geldt de verplichte tegenprestatie voor bijstandsgerechtigden. Ze moeten bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen om hun uitkering te behouden. In Gouda, net als in veel andere gemeenten, kunnen mantelzorgers vrijgesteld worden van die tegenprestatie. Ze doen immers al iets voor de samenleving. Waar mantelzorg ruim een jaar geleden dus een reden was om mevrouw te korten, is dat nu juist een pre.

Verantwoordelijk wethouder Rogier Tetteroo reageert op haar verhaal in onze uitzending van 17 mei. Hij betreurt de gang van zaken en gaat het gesprek aan met mevrouw. En hij benadrukt dat de gemeente Gouda voortaan de wet in dit soort gevallen minder strikt toe wil passen.

Wethouder Tetteroo:

‘Het zijn dit soort zaken die onze ogen hebben geopend.’

Kijk zondag 17 mei om 22.35 uur naar De Monitor op NPO 2.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

542 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek