'Geheim houden kosten tegenprestatie door gemeente is geen goed teken’

maandag 21 september 2015 Leestijd: 2 min.

Foto Pieter bezwaarcommissie_0 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

maandag 21 september 2015 Leestijd: 2 min.

‘Toch vreemd dat de gemeente Rotterdam geen openheid van zaken wil of durft te geven.’ ‘Tijd voor een Wob.’ ‘Geen antwoord is ook een antwoord.’ ‘Dat is meestal geen goed teken.' Het is een greep uit de verschillende reacties die we krijgen op het verhaal van de bijstandsgerechtigde Pieter Wondergem. Hij wil van de gemeente Rotterdam weten wat de exacte kosten van zijn reïntegratietraject zijn, maar de gemeente wil dat geheim houden.

Door bekendmaking van de facturen zou het ‘verdienmodel’ van reïntegratiebedrijf SDW bekend worden en, zo stelt de gemeente, het is niet wenselijk de zogenoemde ‘financieringsconstructie’ van SDW prijs te geven.

Het verhaal van Pieter, die 15 weken papier prikte in ruil voor zijn bijstand, en nu wil weten hoeveel kosten met zijn traject zijn gemoeid, roept de afgelopen weken veel reacties op. We volgen hem op de voet voor ons dossier Sociale Dienst. Ook mensen met ervaringsverhalen in andere gemeenten melden zich inmiddels bij ons. Daardoor kunnen wij ons onderzoek verbreden.

‘Onderste steen boven'

Op social media overheerst vooral de verbazing over het feit dat de gemeente Rotterdam vooralsnog geen inzage wil geven in de kosten. Meerdere twitteraars hebben het gevoel dat er hier iets niet klopt. ‘Als het verdienmodel geheim moet blijven, kun je er donder op zeggen dat het niet door de beugel kan,’ zo redeneert een twitteraar. Of dat zo is, is nog maar de vraag. We zoeken dit voor je uit en houden je hier op de hoogte.

Ook de lokale politiek in Rotterdam roert zich. Zo roept Nourdin el Ouali, politiek leider van NIDA, op onze Facebookpagina zijn partijgenoten op ‘dit op te pakken’ en 'de onderste steen boven te krijgen’. Er zijn er contactgegevens uitgewisseld en er zal later deze week met elkaar gebeld worden.

SOCIALE DIENSTGemeente Rotterdam: Verdienmodel tegenprestatie moet geheim blijven. Dit hebben ze geuit richting Pieter...

Posted by De Monitor on vrijdag 18 september 2015

Wob-procedure

Tot slot gaf een aantal van onze volgers Pieter de tip om een Wob-procedure (Wet Openbaarheid Bestuur) te starten om de informatie over de kosten naar boven te krijgen. Dat heeft Pieter al gedaan. Omdat de gemeente geen openheid van zaken wil geven naar aanleiding van het Wob-verzoek, heeft Pieter een bezwaarschrift ingediend met zijn advocaat. Vorige week woonden we met hem de zitting van de bezwaarprocedure bij, die daar al het vervolg op is.

De bezwaarcommissie buigt zich hier nu over en brengt binnenkort advies uit aan de gemeente. Dan wordt duidelijk of Pieters verzoek toch, of juist niet, wordt ingewilligd. Wij zullen deze zaak nog uitgebreid bespreken met de wethouder Werkgelegenheid en Economie van de gemeente Rotterdam, Maarten Struijvenberg.

Bedankt voor jullie tips. Blijf het dossier Sociale Dienst volgen! Weet jij meer over de kosten van de tegenprestatie in de bijstand? Mail: tip insturen

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek