Geen zorgen bij de minister van Veiligheid en Justitie

woensdag 01 april 2015 Leestijd: 1 min.

media_xll_2862453 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

woensdag 01 april 2015 Leestijd: 1 min.

Drie dagen na onze uitzending is hier de reactie van minister Van der Steur op het geheime rapport dat wij openbaarden. En hoe verrassend, volgens hem is er eigenlijk niets aan de hand. Het grote verschil tussen het aantal discriminatie-aangiftes in 2013 (3600) en het aantal zaken dat het OM daadwerkelijk in behandeling nam (krap 90) is volkomen verklaarbaar!

De minister komt met een reeks bekende verklaringen:

- bij veel aangiftes ontbreken bewijs of ‘ daderindicatie’ - veel aangiftes gaan niet alleen over discriminatie, maar ook andere delicten, en worden mogelijk op die grond (belediging, vernieling) vervolgd - meerdere aangiftes kunnen betrekking hebben op maar één persoon

Hoe verklaart hij dan de dalende trend van het aantal discriminatiefeiten dat instroomt bij het OM? De laagste sinds 1998!! Toch raar als het een prioriteit van politie en justitie is, zoals hij zelf schrijft. Hier is de minister stil over. Hij weet het blijkbaar niet, want hij schrijft alleen dat er een onderzoek naar komt.

###Zorgen Al die verklaringen van de minister staan ook in het rapport van het Openbaar Ministerie. Maar het OM vond het helemaal niet bevredigend en mailde mij dat ze niet precies weten waarom er zo’n groot verschil zit tussen aangiftes en vervolging. Sterker nog, ze maken zich zorgen over de dalende trend. Geen woord daarover van de minister. Misschien dat een Kamerlid hem dit vanmiddag in de Tweede Kamer nog even kan vragen.

Lees meer over

Werk en inkomen Discriminatie
Verkenning Research Opnames Uitzending

Discriminatie

Uitzending

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Deel jouw ervaring 27 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 17 februari 2020 om 22:15  NPO2

115 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten.
Alles over dit onderzoek