Artikel Woningnood

Geen werk meer door corona en noodgedwongen op zoek naar een nieuw huis: “Ik kan in het tuinhuis van mijn schoonzus terecht”

vrijdag 03 april 2020 Leestijd: 2 min.

Inpakken voor een verhuizing / ANP

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

vrijdag 03 april 2020 Leestijd: 2 min.

Dramadocente Belinda moet straks met haar gezin het huis uit, juist nu ze als zzp’er geen werk meer heeft. Ondanks dat ze uitstel krijgt van de huurbaas, is het behoorlijk lastig voor Belinda, haar vriend en twee kinderen om in de coronacrisis een andere woning te vinden. “We zitten met onze handen in het haar: wat moeten we doen?”

“Het nieuws kwam totaal onverwacht”, vertelt Belinda. “Al kreeg ik wel een onheilspellend gevoel toen onze huurbaas zei dat hij met ons wilde face-timen. Na zo’n tien minuten chitchatten vertelde hij doodleuk dat hij het huurcontract dat 31 mei afloopt niet wil verlengen. Hij wil het huis verkopen.”

Oproep. Moet je binnenkort je huis uit? Loopt je huurcontract af? Ben je bang dat je vanwege de coronacrisis en de woningnood geen woning kan vinden? Meld het ons via het tipformulier. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Verhuizen 
Belinda woont met haar vriend en twee kinderen van 13 en 18 jaar in Tilburg, in een huurhuis in de vrije sector. Ze kregen een contract voor minimaal twee jaar aangeboden, zo vertelt ze, en betaalden elk jaar een gedeelte van de huur vooruit. “We hebben geïnvesteerd in dit huis, er ons thuis van gemaakt. Het leven eromheen gebouwd, alles met in het achterhoofd dat we hier voorlopig zouden kunnen blijven. En dan, als de wereld op z’n kwetsbaarst is, gebeurt er dit. Alsof wij nu in coronacrisistijd even een ander huis vinden.”

Belinda is ZZP’er en werkt als dramadocent en regisseur. Maar vanwege de coronamaatregelen zijn de culturele activiteiten waaraan ze werkte geschrapt en zit ze nu zonder werk. Ook van haar bijbaan in de horeca ontvangt ze geen inkomsten. Het restaurant waar ze twee dagen per week werkt, is gesloten. Haar vriend die in de grafische sector werkt, zit op dit moment ziek thuis en ontvangt slechts zeventig procent van zijn salaris.

‘Onmogelijke opgave’
Bij gebrek aan inkomsten lukt het Belinda en haar partner niet om een geschikte woning te vinden. “We zijn met spoed op zoek naar een huis voor ons gezin, maar dat lijkt echt een onmogelijke opgave momenteel. Ze vragen naar je inkomsten en je moet drie of vier keer de huur kunnen neertellen. Dat gaat nu niet”, vertelt Belinda die nu regelmatig reageert op woningen in de vrije sector. “Ik heb me deze week ingeschreven voor sociale huur, maar ook daar zijn wachtlijsten.”

lees ook: Spoedwet tegen huisuitzettingen donderdag 26 maart

De huurbaas die het huis wil verkopen in verband met zijn pensioenvoorziening in coronacrisistijd, heeft aangegeven wel uitstel te willen geven, zo vertelt Belinda. Bovendien mogen er geen huisuitzettingen plaatsvinden gedurende de coronacrisis. De huisbaas heeft Belinda gevraagd hoeveel extra tijd ze verwachten nodig te hebben. Belinda: “Dat kan ik onmogelijk zeggen. Ik heb nu geen salaris. Wie weet hoe lang dat gaat duren? We zitten met onze handen in het haar: wat moeten we doen?”

Het idee dat je in zo’n situatie op straat kan komen te staan, kan ik niet bevattenBelinda

Tuinhuis
Dat ze juist tijdens de coronacrisis op zoek moet naar een huis, terwijl ze ook in onzekerheid zit over haar werk en inkomsten, maakt de situatie extra stressvol. “Ik denk wel dat er straks weer inkomsten binnenkomen, maar dat kan nog wel een tijdje duren. De horeca willen ze misschien gefaseerd opstarten en de kunstsector ligt in de zomermaanden sowieso stil”, aldus Belinda. “Het idee dat je in zo’n situatie op straat kan komen te staan, kan ik niet bevatten. Ik weet dat ik in elk geval in het tuinhuis van mijn schoonzus in IJsselstein terechtkan. Maar ik ben wel bang dat mijn gezin dan uit elkaar wordt getrokken, want die moeten vanwege hun school en vader die hier woont, doordeweeks in Tilburg zijn.”

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1409 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Het huis uit tijdens de coronacrisis?

Moet je binnenkort je huis uit? Loopt je huurcontract af? Ben je bang dat je vanwege de coronacrisis en de woningnood geen woning kan vinden? Meld het ons. We zijn benieuwd naar je verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Leontien Aarnoudse Redactie
Leontien Aarnoudse is journalist en researcher. Voor het onderzoeksjournalistieke platform Pointer dook ze dieper in de misstanden binnen de zorg. Als freelance journalist schreef ze vooral over ontbossing, klimaat en duurzaamheid. Haar artikelen zijn verschenen bij o.a. NRC, De Correspondent en OneWorld.
Lees verder
@leontiena

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek