Het Verhaal Gebrekkig toezicht op gedoogd massaproduct

Geen nieuw onderzoek naar vervuilde cannabis

zaterdag 26 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Deze cannabisgebruikers zouden best iets extras willen betalen voor op pesticiden geteste wiet / redactie

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zaterdag 26 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Een half miljoen mensen rookt maandelijks cannabis. Kenners en onderzoekers zeggen dat daar regelmatig pesticiden in worden aangetroffen. Hoe schadelijk dat is weten we niet, maar de overheid weigert meer onderzoek te laten doen. Dat blijkt uit ons onderzoek naar cannabisgebruik.

Als Kiejan de cannabis krijgt aangereikt die wij voor hem hebben meegenomen, bekijkt hij het eerst zorgvuldig. Hij maakt het zakje open en rolt een brokje tussen duim en wijsvinger, pulkt er wat vanaf en stopt het in zijn mond. Hij smakt twee keer en kijkt dan uitermate tevreden. Nee, dit is goed spul hoor! Hij verwacht niet dat er pesticiden op zitten. 

Kiejan Dam reageert als een van de eersten op onze oproep over cannabis. Hij maakt zich zorgen over alle troep die hij op de drug aantreft. Schimmels, pesticiden, vogelzand. Hij denkt dat met name de pesticiden slecht zijn voor de gezondheid. Maar klopt dat ook?

lees ook: ‘Test overheid cannabis bewust niet op pesticiden?’ donderdag 24 oktober

In onze zoektocht bevestigt een aantal mensen Kiejan’s waarneming dat er rommel in de wiet zit. Om te beginnen Rinus Beintema en Andrew Tan van het cannabislaboratorium Highlab. Rinus is een cannabisactivist die voortdurend de randen van de wet opzoekt. In het lab maakt hij wietolie én hij test cannabis. Of eigenlijk doet Andrew de tests. Andrew zegt dat met de meeste wiet die verkocht wordt wel iets mis is.

Geen garanties

Ook coffeeshopondernemer Gerrit Jan ten Bloemendal bevestigt het. Hij legt uit dat hij met de inkoop werkt op basis van jarenlang opgebouwd vertrouwen. Als de teler iets aflevert wat niet goed is, kan die dat weer meenemen. Hij laat het weliswaar niet testen, maar zijn mensen bekijken de cannabis onder de microscoop. Een garantie dat er geen pesticide in zit kan hij niet afgeven, en dat vindt hij vervelend.

Allemaal maken ze zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van vervuilde wiet. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onderzocht enige jaren geleden de aanwezigheid van pesticiden en vond ze ook. Toch concludeerde men dat de hoeveelheid aangetroffen stoffen geen gevaar vormde voor de volksgezondheid. Wij hebben het rapport aan twee deskundigen voorgelegd.

We weten niet hoe kwalijk gerookte pesticiden zijn

De eerste is biochemicus en cannabisexpert Arno Hazenkamp. Hij is het oneens met de geruststellende conclusies van het RIVM en hij benadrukt dat in bijna alle onderzochte monsters pesticiden zaten. Bij groente en fruit was je dat er dan af, of kan je lichaam het afbreken. Maar cannabis was je niet, maar rook je. Het is echter niet bekend hoe erg het is als je pesticiden rookt. Hazenkamp denkt het ongezond is, maar zegt ook dat het eigenlijk onbekend is.

De tweede deskundige is hoogleraar toxicologie Martin van den Berg en hij heeft een iets ander verhaal. Van den Berg denkt namelijk dat de aangetroffen hoeveelheden pesticiden niet schadelijk zullen zijn. Maar hij bevestigt dat de gezondheidseffecten van het roken van deze pesticiden onbekend zijn en dat we het dus eigenlijk niet weten. 

Testen op pesticiden

Beide onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar pesticiden op cannabis. Het ministerie van Volksgezondheid laat ons weten dat ze dat niet gaan doen. Ze richt zich op het experiment met de gesloten coffeeshopketen. In dat experiment zullen alle coffeeshops in tien geselecteerde gemeenten gereguleerde wiet gaan verkopen. En die zullen getest worden op schimmels, zware metalen maar ook pesticiden. 

De oproep van de Leeuwardse coffeeshophouder Gerrit Jan ten Bloemendal om tijdens het experiment élke coffeeshop de mogelijkheid te geven om de cannabis te laten testen op pesticiden vindt in politiek Den Haag geen weerklank. Zelfs D66, groot voorstander van het experiment, zegt dat in het experiment er verschillen tussen gemeenten moeten zijn om de effecten van het experiment goed te onderzoeken. 

Toxicoloog Van den Berg maakt overigens een belangrijke relativering bij dit probleem. Hij acht het risico van het roken van cannabis an sich groter dan het verbranden van kleine hoeveelheden pesticiden. 

De uitzending van De Monitor over vervuilde wiet is zondagavond, 22.40, NPO 2

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

96 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Cannabis

De gezondheidsgevolgen van cannabisgebruik

We willen meer weten over de gezondheidseffecten van cannabis. Heb je daar iets over te vertellen, bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring of omdat je als professional daar mee te maken hebt, reageer dan via het tipformulier.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek