Geen controle op ‘zwarte lijst’ artsen

donderdag 28 augustus 2014 Leestijd: 1 min.
Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 28 augustus 2014 Leestijd: 1 min.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) controleert niet actief of zorgverleners met een beroepsverbod zich hier ook aan houden. In Nederland kunnen zorgverleners door IGZ of het medisch tuchtcollege een bevoegdheidsbeperkende maatregel opgelegd krijgen. Dat betekent dat ze hun vak geheel of gedeeltelijk niet meer mogen uitoefenen. Medici en verpleegkundigen met een tijdelijk of permanent beroepsverbod komen in het BIG-register, het registratiesysteem voor zorgverleners. Daarnaast komt het op de zogeheten ‘zwarte lijst’ te staan.

‘Kansloos’

De Consumentenbond zet zich al jaren in voor een verbetering van de informatievoorziening over zorgverleners. ‘Goede controle is essentieel voor een goed functionerend registratiesysteem’, zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond. ‘Het is een grote tekortkoming dat de controle ontbreekt en die moet er zo spoedig mogelijk komen.’

Ook letselschade-expert Yme Drost en plastisch chirurg Roel Fresow vinden het onbegrijpelijk dat er niet gecontroleerd wordt:


**IGZ**

Als een zorgverlener een maatregel opgelegd krijgt, wordt dit openbaar gemaakt via het BIG-register en de ‘zwarte lijst’. Deze openbare lijst moet er volgens IGZ voor zorgen dat patiënten en zorginstellingen op de hoogte zijn van een (tijdelijk) beroepsverbod. Pas als patiënten, collega’s in de zorg of zorginstellingen aan de bel trekken komt IGZ in actie. In een reactie laat IGZ weten: ‘Het openbaar maken van beroepsbeperkingen van slecht functionerende artsen en andere zorgprofessionals sluit aan op het beter beschermen van patiënten rechten. Daarmee wordt de kans vergroot dat wordt gesignaleerd dat een beroepsbeoefenaar zich niet aan de maatregel houdt. Zodra daarvan melding wordt gemaakt, zal de IGZ ingrijpen.’

Steekproef controle

Hiermee wordt de maatschappij verantwoordelijk gemaakt voor het controleren van artsen met een beroepsverbod. Een Kamermeerderheid (VVD, CDA, PVV, D66 en SP) vindt dat dit de verantwoordelijkheid is van toezichthouder IGZ en wil dat de inspectie gaat controleren. De fracties vinden dat de zorgverleners die niet meer mogen werken op z’n minst door middel van een steekproef moeten worden gecontroleerd.

In de uitzending van maandag 1 september a.s. gaat Altijd Wat Monitor in op de vraag: wat is er gedaan om een nieuwe Jansen Steur te voorkomen? Te zien om 21.25 uur op NPO 2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek