Gedeputeerde over komst windmolens: ‘ Er hoeft niet altijd draagvlak te zijn’

woensdag 30 september 2015 Leestijd: 1 min.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra over draagvlak /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 30 september 2015 Leestijd: 1 min.

Volgens de Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra moeten we af van het idee dat voor alle grote beslissingen altijd maar draagvlak moet zijn. ‘Als het niet kan dan hoeft het ook niet.’ Stelpstra deed zijn uitspraken in een gesprek over het gebrek aan draagvlak bij de bewoners van de Drentse Veenkoloniën voor de komst van een windmolenpark in het gebied. We interviewden hem voor de eerste reportage in ons dossier Inspraak: burger versus overheid, die komende zondag wordt uitgezonden.

Toverwoord

Draagvlak, het lijkt wel een toverwoord als het gaat om grote projecten van de overheid. Zo benadrukt minister Kamp dat er draagvlak is voor de komst van het windpark, maar draagvlakonderzoeken onder de bewoners van het gebied laten een heel ander beeld zien. Zo bleek uit een onderzoek door de 3 betrokken gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze en Stadskanaal in 2014 dat bijna 80 procent van de omwonenden tegen de komst van het park is.

Gedeputeerde Stelpstra beaamt dat er geen draagvlak is voor de komst van het windpark in zijn provincie. Maar, ‘de rol van de volksvertegenwoordiging is juist om beslissingen te nemen, soms dwars door het draagvlak heen. Als er overal draagvlak voor moet zijn dan zou er weinig belasting meer betaald worden in dit land.’

‘Als er overal draagvlak voor moet zijn dan zou er weinig belasting meer betaald worden in dit land’

Rest de vraag waarom er dan toch onderzoeken worden uitgevoerd naar draagvlak als het er niet toe doet wat burgers vinden. En waarom er inspraakavonden worden georganiseerd als de mening van de burger slechts ter kennisgeving wordt aangenomen?

Kijk komende zondag om 22:35 uur naar De Monitor, op NPO2

Draagvlakonderzoek

Bekijk hier hoe de Drentse burgers denken over de komst van het windpark.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek