Ganzen veroorzaken miljoenenschade en die is lastig te voorkomen

zondag 05 augustus 2018 Leestijd: 2 min.

Ganzen / ANP

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

zondag 05 augustus 2018 Leestijd: 2 min.

Ganzen veroorzaken immense schade aan grond en gewassen van agrariërs: voor bijna 94 miljoen euro in 5,5 jaar tijd. Tussen 2012 en halverwege 2017 zijn maar liefst 22.892 schadeclaims ingediend bij het BIJ12-Faunafonds. Wij vragen ons af: is dit probleem eenvoudig te verhelpen?

In het dossier Wilde Zwijnen beschrijven we al wat er mis kan gaan zodra een populatie dieren niet goed wordt beheerd. Zwijnen verspreiden zich over een steeds groter territorium, veroorzaken forse schade en kunnen ook nog eens ziekten kunnen verspreiden.

Het BIJ12-Faunafonds houdt alle schadeclaims van boeren bij. En in de documenten valt één diersoort op: de gans. Dit dier is vele malen schadelijker dan de rest. Waar de uitgekeerde bedragen vanwege zwijnenschade in de tonnen loopt, veroorzaken ganzen schade die in de beschikbare documenten op 93.949.816 euro uitkomt.

De grauwe gans, brandgans, canadagans, kleine rietgans en de nijlgans: ze zijn allemaal vertegenwoordigd in de claims die agrariërs en grootgrondbezitters bij de het BIJ12-Faunafonds kunnen indienen.

Claims indienen

Zodra ganzen de oogst van een boer hebben beschadigd, dan kunnen zij bij het BIJ12-Faunafonds een claim indienen. Een taxateur neemt de schade op: hoe groot is het perceel, en wat had de boer kunnen verdienen als de beschadigde oogst was binnengehaald. Op de website van het BIJ12-Faunafonds kun je meer lezen over deze taxatie.

Als we naar de locaties kijken waar veel claims worden ingediend, dan zijn het voornamelijk gebieden in Noord-Holland (rondom het IJ), de Loosdrechtse plassen, delen rondom de Waal en in Friesland. Blijkbaar krijgt de gans daar veel mogelijkheden om oogst te verwoesten.

Ganzenschade

Opmerkelijk is dat het aantal schadeclaims en de bijbehorende bedragen de afgelopen jaren hard stijgen. Is dat te voorkomen?

Akoestische middelen

Volgens een woordvoerster van het BIJ12-Faunafonds is het aantal ganzen de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. En daardoor is de schade ook flink gegroeid. ‘De afgelopen 10 jaar is het aantal overzomerende en broedende ganzen sterk toegenomen. En de gewasprijs is ook van invloed op de schade.’

Het weghouden van ganzen bij oogst blijkt een ingewikkelde klus. ‘Verjagen met vlaggen en akoestische middelen werkt vaak slechts voor korte tijd. Bejagen met een geweer heeft meer effect, maar is niet in alle situaties toegestaan.’

En uiteindelijk wordt de totale schade daarmee niet minder: ganzen verkassen dan gewoon naar een naastgelegen perceel om daar de oogst op te vreten. Het terugbrengen van de populatie ganzen is daarom de meest effectieve manier, maar dat stuit natuurlijk op weerstand van faunabeschermers.

Wat kan er gedaan worden om de schade te verminderen? En wat wordt eraan gedaan? Wie moet er in actie komen? Dat willen we onderzoeken.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Oproep

Heb je te maken gehad met ganzenoverlast? Of ben je betrokken bij de bestrijding van ganzenschade? Dan horen we graag van je. Ga naar het tipformulier en stuur ons je verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek