Freelancers vaak in financiële problemen na ongevallen

donderdag 07 april 2016 Leestijd: 2 min.

dreamstime_l_31860034 /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

donderdag 07 april 2016 Leestijd: 2 min.

De Monitor krijgt tijdens het onderzoek voor het dossier Letselschade aangrijpende mails van zzp-ers. Zij worden vaak nog harder getroffen als zij blijvend letsel oplopen bij een verkeersongeval. Freelancers zitten niet alleen in de problemen door medische klachten en beperkingen, maar ook omdat zij financiële problemen kunnen krijgen als hun inkomsten gedeeltelijk of volledig wegvallen. We krijgen een mail van thuiskapster Tabitha Udo. We spreken haar over het ongeval van bijna 3 jaar geleden waarbij zij een whiplash opliep.

Tabitha stond te wachten achter een auto die moest stoppen voor een afslaande fietser. De auto achter haar had niet tijdig door dat zij stilstond en klapte boven op haar. In eerste instantie lijkt er niets aan de hand te zijn en de ambulance neemt haar niet mee naar het ziekenhuis, maar na het ongeval krijgt Tabitha klachten: continue hoofdpijn en stekende pijn in haar nek. Na een tijdje krijgt zij ook last van haar arm, wat haar werk als kapster heel lastig maakt.

Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering

Tabitha heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ze werkt zoveel ze kan, maar de klachten worden steeds erger. Tabitha kan alleen haar werk nog doen door lange pauzes in te lassen en ook op slechte dagen gaat ze zoveel mogelijk aan het werk.

‘Geen werk is dus geen geld! Daar raak je soms wel gestrest van als ik me niet zo goed voel. Je moet wel je kosten rondkrijgen.’

Vooral startende freelancers die geen buffers hebben om een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering te betalen, kunnen door blijvend letsel in financiële problemen komen. Dat risico is groot als zij volledig arbeidsongeschikt raken.

Het tarief van een arbeidsongeschiktheidsverzekering verschilt van verzekering tot verzekering. Hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder de verzekering is. Ook je persoonlijke situatie is van invloed en de premie wordt onder andere bepaald door leeftijd, beroep en algemene gezondheidstoestand. De tarieven varieren tussen zo’n 250 tot 600 euro per maand.

Geld bijleggen

We spreken met een andere freelancer die anoniem wil blijven. Hij werkte en maakte jarenlang programma’s voor de publieke omroep. Aan die succesvolle carrière komt plotseling een einde toen hij als passagier betrokken raakte bij een auto-ongeluk en over de kop sloeg. Na 13 jaar is zijn zaak nog steeds niet afgehandeld.

Hij heeft gelukkig een flinke eigen buffer opgebouwd en een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, maar die buffer slinkt snel omdat hij maandelijks geld moet bijleggen. De kostbare arbeidsongeschiktheidsverzekering keert wel uit, maar niet meer dan eenderde van wat hij gemiddeld per maand verdiende.

Autoverzekeraars beconcurreren elkaar op de markt om de laagst mogelijk premies. Met een afgesloten verzekering is er een contract en dat wordt volgens de freelancer niet ingelost:'Je rijdt auto en koopt de verantwoordelijkheid voor schade af met een verzekering en vervolgens lost die verzekeraar weinig of niets in.' Nederland heeft ondertussen bijna 1 miljoen zelfstandigen die volgens hem niet voldoende gedekt zijn voor een ongeval met een voertuig, omdat verzekeraars de schade bij freelancers niet goed kunnen berekenen.

Ben je freelancer en na een ongeval in financiële problemen gekomen? Loop je vast in de afhandeling van je letselschadezaak? Mail: tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv.nl

fotocredits: Dreamstime

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek