Frauderen boven de 50.000 euro is slimmer

donderdag 30 april 2015 Leestijd: 1 min.

fotoupdatetrouw /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

donderdag 30 april 2015 Leestijd: 1 min.

Opmerkelijke kop in dagblad Trouw vanochtend: Bijstandsfraude loont! Harde cijfers over wie hoeveel dan binnen harkt, ontbreken natuurlijk. En voor zover ik weet zijn er ook geen harde cijfers. Maar de aandacht is in ieder geval getrokken.Sociale Recherche.jpg

Belangenclub

Dit verhaal komt van de belangenclub van sociaal rechercheurs, een beroepsgroep die de laatste jaren veel werk heeft verloren. Zo’n beetje de helft is zijn of haar baan kwijt, vertelden ze mij onlangs nog. Opsporing van bijstandsfraude is namelijk voor een groot deel verschoven naar handhavers die in dienst van de gemeente werken, of door hen worden ingehuurd bij bureautjes.

Gemeentes moeten meer fraude opsporen. En hoe doe je dat? Zorg dat de gemeente zelf gemakkelijker op controle kan. Resultaat is dat in gemeenteland allerlei nieuwe figuren ineens ook bij huizen posten, foto’s maken en bankafschriften bekijken. Bestuurlijke handhavers of toezichthouders heten ze, want zij werken binnen het bestuursrecht. Ze zijn in te zetten bij verdenkingen onder de 50.000 euro.

Pas bij zware gevallen, fraudezaken van boven de 50.000 euro, kunnen door een nieuwe wet de sociaal rechercheurs aan de slag. Maar klopt daarmee de bewering dat gemeentes vooral het laag hangend fruit grijpen? De mensen die maar voor kleine bedragen frauderen, en waar waarschijnlijk juist de mensen tussen zitten die zich gewoon vergisten. Niet zo’n hele rare gedachte, maar vooralsnog niet ondersteund met feiten.

Cowboys?

Wat wel wrang is dat deze nieuwe groep bestuurlijke handhavers zich aan veel minder regels lijkt te moeten houden dan een sociaal rechercheur. Die werkt met een proces-verbaal, een officier van justitie en moet zijn opsporingsactiviteiten dus afstemmen en laten controleren. De nieuwe handhavers hebben de hand veel meer vrij, en worden vooral gecontroleerd als de burger naar de rechter stapt, achteraf dus. Een enkeling noemde ze tegen mij zelfs cowboys, al hebben we (nog) niet kunnen vaststellen dat het wemelt van de wanpraktijken bij deze gemeentelijke opsporing.

Maar het blijft gek dat juist de kleinere fraudeur in het vizier komt. Een universitair docent vertelde me dat je wat dat betreft beter voor 50.001 euro kan frauderen dan 49.999, want dan heb je meer rechten! En minder controleurs, voeg ik daar aan toe.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek