Nieuwsartikel Alternatieve behandelingen

Fraude met vergoedingen neurofeedback

maandag 30 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Neurofeedback richt zich op hersengolven / Getty Images

André Nelis

Redacteur

Andre.nelis@kro-ncrv.nl

maandag 30 maart 2020 Leestijd: 2 min.

 Alternatieve genezers en de beroepsgroep van psychologen (NIP) plegen fraude door gesjoemel met declaraties voor neurofeedback. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV). Behandelaren krijgen hun rekening voor neurofeedback, een alternatieve geneeswijze, betaald als ze die onder een andere naam indienen. Ook zorgverzekeraars die expliciet melden dat ze neurofeedback niet vergoeden, werken hier aan mee.

Gezondheidseconoom Wim Groot noemt dit “misleiding van de consument. Het NIP is medeplichtig aan gesjoemel en werkt fraude in de hand. En de zorgverzekeraars staan toe dat er gesjoemeld wordt met de regels die ze zelf opgesteld hebben. Ze laten daar de verzekerden voor opdraaien, die betalen de kosten. Dat is kwalijk en misleiding van verzekerden”.

Behandelingen met neurofeedback, een alternatieve behandeling voor slaapstoornissen, stress, angsten, maar ook adhd en autisme, worden niet vergoed omdat de methode wetenschappelijk niet is bewezen. Ook zijn veel wetenschappelijke onderzoeken niet onafhankelijk genoeg omdat er commerciële belangen meespelen, zo stelt Zorg Instituut Nederland. Vanuit de aanvullende verzekering kan neurofeedback wel vergoed worden, maar de meeste zorgverzekeraars kiezen daar niet voor.

 Andere prestatiecode

 De Monitor ontdekte dat het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) op haar website behandelaren aanraadt de neurofeedbackbehandeling op de nota anders te omschrijven, om toch voor vergoeding in aanmerking te komen: ”Om misverstanden te voorkomen kun je de behandeling het best omschrijven als psychosociale behandeling prestatie code 14504”.

Uit een rondgang langs klinieken die neurofeedback aanbieden blijkt dat massaal gehoor wordt gegeven aan het advies van het NIP. Tegenover De Monitor verklaren de behandelaren dat ze de term ‘neurofeedback’ op de nota vermijden en een andere prestatiecode invullen.

 “Dit is gangbaar”

Zilveren Kruis laat aan De Monitor weten dit te gedogen: “Dit is voor ons een gangbare wijze om deze zorg te declareren.” CZ biedt in haar aanvullend pakket geen vergoeding voor neurofeedback, maar zegt niets te kunnen doen als de declaratie onder een andere noemer wordt ingediend . Menzis vermeldt op haar site nadrukkelijk dat neurofeedback niet wordt vergoed. Geconfronteerd met het advies van het NIP meldt de zorgverzekeraar: “Dit is niet conform onze voorwaarden en daar hebben we het NIP ook op aangesproken. Ik zou graag zien dat het van de site afgaat.”  Ook VGZ zegt tegen De Monitor in gesprek te gaan met het NIP. Het Zilveren Kruis geeft aan neurofeedback in een aanvullend pakket sowieso te vergoeden, onder de categorie 'overige psychosociale therapie'. 

Gezondheidseconoom Wim Groot laakt de lakse houding van de zorgverzekeraars:” Daarmee sta je toch sjoemelen met declaraties toe? Je zegt ‘ ‘formeel mag het niet, maar als je het op een andere manier doet dan vergoeden we toch.’ Dan zet je toch wel de deur open om ook met andere vergoedingen te gaan sjoemelen. En ja, dat werkt fraude in de hand.”

Maandagavond 30 maart om 22:25 uur op NPO2 de uitzending van De Monitor (KRO-NCRV) over neurofeedback als alternatieve behandelmethode.

 

Lees meer over

Algemeen Alternatieve behandelingen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Alternatieve behandelingen

Research

Wij zoeken mensen met ervaring met neurofeedback. Ben jij een behandelaar die neurofeedback inzet, of heb je er zelf gebruik van gemaakt? Neem dan contact met ons op een deel jouw verhaal.

Deel jouw ervaring 10 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 30 maart 22:25u, NPO2

64 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

André Nelis Redacteur
Al op 12-jarige leeftijd werd het journalistenvirus in mij actief, toen ik in de brugklas met studenten van de School voor Journalistiek een krant mocht maken. Nadat ik zelf de opleiding had voltooid kwam ik al snel bij Brandpunt terecht, waar ik mijn liefde voor de reportage ten volle kon uitleven. De laatste jaren heb ik me verder geschoold in de onderzoeksjournalistiek, bij Zembla en documentaireseries als ‘Achter de Dijken’ en ‘De Villamoord’ , en nu bij De Monitor. Op zoek naar de verhalen achter de feiten.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Neurofeedback is zo’n alternatieve behandeling. Door je hersenen te trainen zouden ADHD, symptomen van autisme, epilepsie, depressie en slaapproblemen met succes aangepakt kunnen worden.
Alles over dit onderzoek