Fractie van Nederlands wagenpark is volledig elektrisch

vrijdag 05 augustus 2016 Leestijd: 2 min.

Fotocredit: Dreamstime /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 05 augustus 2016 Leestijd: 2 min.

Voor de ANWB is het duidelijk: ‘Rijden met elektrische aandrijving is de toekomst,’ lezen we op de website. Maar hoe populair is het rijden van een volledig elektrisch auto onder de Nederlanders nou werkelijk? De autoclub is op de website in ieder geval zeer enthousiast. ‘De ANWB stimuleert de ontwikkeling om schoner te gaan rijden.’

In ons onderzoek naar elektrische auto’s schreven we al over de actieradius en de klachten die consumenten daarbij hebben. Vooral dat de beloftes niet altijd kloppen met het werkelijke rijbereik. Hoewel er meer vragen te stellen zijn bij de enorme lobby voor elektrische rijden, richten we ons in eerste instantie op hoe eerlijk er door autodealers en –fabrikanten gecommuniceerd wordt over de actieradius. Vragen over hoe milieuvriendelijker een elektrische auto is, parkeren we even.

Battery Electric Vehicle

Om een beeld te krijgen van de populariteit van elektrische auto’s duiken we in de cijfers. Daarbij is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen twee hoofdcategorieën. Ten eerste de hybride auto’s. Dat zijn de auto’s die deels elektrisch rijden, maar daarnaast ook nog terug kunnen vallen op fossiele brandstof. Bij de hybride wagens is het rijbereik daardoor minder een kwetsbaar punt.

De tweede categorie is die van de volledig elektrische auto’s. Ook wel BEV’s genaamd wat staat voor Battery Electric Vehicle. Hier richten wij ons vooral op, omdat hierbij het rijbereik essentieel is om de bestemming te halen. Als de accu leeg is, kom je in tegenstelling tot een hybrideauto niet meer verder.

Top 3

De populairste elektrische auto wereldwijd is de Nissan Leaf. In Nederland moet de Japanse autofabrikant echter Tesla voorlaten als meest rondrijdende volledig elektrische auto. In de afgelopen 3 jaar zijn er 5.229 Tesla’s door de RDW nieuw geregistreerd. Nissan volgt met 1.585 op een behoorlijke afstand. De Renault Zoe completeert met 1.267 stuks de top 3. Andere merken en modellen volgen de top 3 op behoorlijke afstand met minder dan de helft van de Renault Zoe.

Graphic_top3.jpg

Hoe verhouden die aantallen zich tot het totaal? In 2014 werden er bijna 400.000 auto’s nieuw geregistreerd door de RDW, de overheidsinstantie die nieuwe kentekens uitdeelt. 3,9% daarvan rijdt deels of geheel op stroom. In 2015 steeg dat naar 9,7%. In de eerste helft van 2016 is het aandeel elektrische auto’s teruggelopen naar 2,8%. Er worden dit jaar dus verhoudingsgewijs minder elektrische auto’s verkocht dan de twee jaar ervoor.

Schermafbeelding 2016-08-05 om 15.34.24.png

De daling geldt overigens voor de categorie hybride auto’s. Waarschijnlijk omdat de belasting per 1 januari verhoogd is. Het aandeel volledig elektrische auto’s dat er jaarlijks bij komt op de Nederlandse wegen blijft klein met 0,9%, maar is wel gegroeid ten opzichte van 2014 (0,7%) en 2015 (0,6%). Voor deze voertuigen is de belasting niet veranderd. In totaal staan er nu 11.041 BEV’s geregistreerd in Nederland, op een totaal van 8,1 miljoen personenauto’s. Ofwel 1 op de 734 auto’s.

Doelstelling

Een fractie van het Nederlandse wagenpark rijdt op stroom. Vooral het aandeel dat helemaal niet meer naar de pomp gaat is klein met 0,14%. Het kabinet heeft als doestelling om in 2020 ongeveer 200.000 (deels) elektrische auto’s op de weg te hebben. In 2025 moet dat doorgegroeid zijn naar 1 miljoen. Om die doelstelling te bereiken moet in 9 jaar tijd het aantal ruim vertienvoudigen.

De vraag is of we dat gaan halen, zeker gezien alle discussie rond de elektrische auto. Wordt er een eerlijk verhaal verteld over het rijbereik? En is een volledig elektrische auto wel zo milieuvriendelijk als het imago doet vermoeden?

Heeft u ervaring met het kopen van een volledig elektrische auto? Bent u daarbij eerlijk voorgelicht door de verkoper? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek