Fors minder mensen gegijzeld voor CJIB-boetes

woensdag 01 mei 2019 Leestijd: 1 min.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) zet minder dwangmiddelen in . / ANP XTRA ALEXANDER SCHIPPERS

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 01 mei 2019 Leestijd: 1 min.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) zet minder dwangmiddelen in dan 5 jaar geleden. Dat meldt het data-journalistieke platform Pointer vanochtend. Eén van de dwangmiddelen waar in de afgelopen jaren veel ophef over was, het gijzelen van wanbetalers, daalde fors. Werd er in 2013 nog opdracht gegeven om zo’n 117.000 mensen op te sluiten vanwege betalingsachterstanden bij het CJIB, in 2018 gold dat nog voor ongeveer 1.200 wanbetalers.

In 2016 besteedde De Monitor al aandacht aan mensen die gegijzeld werden vanwege een CJIB-boete. Een dergelijke boete krijg je bijvoorbeeld voor te hard rijden of omdat je voertuig niet verzekerd is. Zo werd de zwangere Angela ruim 2 maanden gegijzeld voor meerdere verkeersboetes die samen waren opgelopen tot 4.000 euro.

lees ook: Angela: ‘Ik ben twee maanden gegijzeld terwijl ik zwanger was van mijn eerste kind’ dinsdag 06 oktober  

Ook de Nationale Ombudsman was destijds kritisch over het gijzelingsbeleid. Het is niet ondenkbaar dat de maatschappelijke druk en ophef van een aantal jaar geleden voor de enorme terugloop heeft gezorgd.

Volgens het CJIB is er echter nog een andere reden. Zodra een wanbetaler een vordering voor gijzeling of inbeslagname krijgt, kan die voor de rechter bepleiten daadwerkelijk niet te kunnen betalen. Dat heet betalingsonmachtig. Maar omdat een deel van de wanbetalers geen vaste woon- of verblijfplaats heeft zullen zij de post die hierover gaat niet ontvangen.

‘De ervaring leert dat deze groep minimaal verschijnt op de rechtbank,’ aldus een woordvoerder van het CJIB. ‘Rechters vinden daarom dat ze niet kunnen beoordelen of iemand betalingsonmachtig is en wijzen in dit soort gevallen de vordering tot gijzeling af. Het Openbaar Ministerie heeft daarop besloten mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats met openstaande boetes, in het opsporingsregister van politie te plaatsen.’ Bij een eventuele aanhouding worden mensen dan alsnog gegijzeld tenzij ze direct de boete kunnen betalen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek