Food Battle: ‘Ik gooi niks weg, zelfs mijn oude thee gaat naar de planten’

woensdag 17 mei 2017 Leestijd: 2 min.

foto: ANP /

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

woensdag 17 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Week twee van de Food Battle zit er al weer op. Wieneke, Jolanda, Irma en Cor houden voor ons bij hoeveel voedsel ze per week verspillen. Benieuwd hoe het met ze gaat? We volgen ze voor ons dossier Voedselverspilling.

Als ik Irma een e-mail stuur om te vragen hoeveel eten ze deze week heeft weggegooid, krijg ik terug: ‘Helemaal niks. Ik gebruik zelfs het oude water uit het Senseo apparaat en mijn overige biologische thee als water voor de planten.’

Zo goed als Irma doen de andere kandidaten het niet, maar ook de Wieneke, Cor en Jolanda verspillen deze week minder dan in de eerste week van de Food Battle. Wieneke gooit maar liefst een kilo minder weg dan vorige week. Ze vertelt ons bewuster om te gaan met het eten, zo vriest ze vaker dingen in zodat ze steeds maar ergens een klein beetje van hoeft te eten.

Weinig thuis blijkt toch lastig

Cor verspilt ook minder in de tweede week. Zijn week verloopt anders dan de vorige, want hij is veel van huis. Buiten zijn eigen keuken eet hij keurig zijn bord leeg en hij haalt minder boodschappen in huis om zo min mogelijk te verspillen.

Toch lukt dat niet helemaal, er gaat alsnog nog 530 gram eten de afvalbak in. Als er weinig thuis gekookt wordt blijkt het toch moeilijk om alles op te maken.

Rotte appels en abrikozen

Ondanks dat Jolanda vorige week het minste voedsel verspilde, vertelt ze aan de telefoon dat ze toch nog niet tevreden was over het eindresultaat. ‘Ik vond dat ik juist best veel weggooide!’. Deze week doet ze daarom haar best: alleen twee rotte appels en wat abrikozen (gedroogde denk ik?) die een aantal maanden over de datum zijn verdwijnen bij het afval.

Tussenstand

Hoe staan onze deelnemers ervoor? Hier de tussenstand: 1. Irma woont alleen en heeft 0 gram voedsel weggedaan. 2. Jolanda heeft deze week samen met haar partner 410 gram eten weggegooid. 3. Cor heeft samen met zijn partner 530 gram eten weggedaan deze week. 4. Wieneke en haar partner hebben 2 kinderen van 17 en 9 jaar oud, en heeft 1 kilo aan voedsel weggegooid deze week.

Deze week gaan Jolanda, Cor, Wieneke en Irma hun laatste week in. Wie zal volgende week het minst verspillen? Wij blijven ze volgen. Kijk aankomende zondag om 22.35 uur op NPO 2 naar onze eerste uitzending over voedselverspilling. Tips voor ons onderzoek? Mail naar tip insturen.

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek