Fokke en Sukke reageren op uitzending: ‘Het wordt tijd voor een parlementaire enquête’

maandag 03 april 2017 Leestijd: 2 min.

De familie Tepper krijgt een voucher van 1500 euro van hun schade /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

maandag 03 april 2017 Leestijd: 2 min.

Tientallen tips komen er binnen na de uitzending voor ons dossier Schade Gasboringen en de reacties blijven binnenstromen. Wat opvalt is de verbazing over de schadevergoedingen die bewoners krijgen die aan de randen van het aardbevingsgebied wonen, net buiten de zogenaamde contourlijn. Vrijdag werd op een persconferentie bekend dat 1600 mensen in deze randgebieden een voucher krijgen van 1500 euro.

Volgens het Centrum Veilig Wonen (CVW) die de schades afhandelt, wordt de schade in de buitengebieden niet veroorzaakt door aardbevingen. De 1500 euro wordt slechts uitgekeerd uit coulance. De familie Tepper uit Scheemda is 1 van die 1600 bewoners. De teleurstelling bij hen is groot: ‘Een dieptrieste uitslag.’ De schade aan hun boerderij is door de aannemer geschat op 300.000 euro. ‘Wij accepteren die 1500 euro niet, dat is een belediging.’

Verbazing

Veel kijkers reageren met verbazing op het aanbieden van de vouchers.

Ook stripfiguren Fokke en Sukke zijn kritisch op de hele schadeafhandeling in het aardbevingsgebied en roepen om zwaardere maatregelen.

Steunbetuigingen

Er komen opvallend veel steunbetuigingen uit de rest van het land voor de Groningers. Zo mailt een mevrouw uit Eindhoven ons: ‘Wat kunnen wij doen om de Groningers te steunen en onze afschuw uit te spreken over de arrogantie en ontkenning van NAM en regering?’ ‘Een 555-actie op poten zetten voor alle gedupeerden in Groningen!’ schrijft een tipgever ons. En weer een andere tipgever; ‘Ik woon in Utrecht maar ik vind het dossier Groningen de schande van deze eeuw. Die arme mensen worden vermalen door de instanties, het is onaanvaardbaar. Ga door met aandacht vragen voor deze mensen.’


OPROEP: Bewoners van huizen die versterkt worden

Wij gaan door met ons onderzoek naar de gevolgen van de gaswinning. De Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, is een project gestart voor het versterken van woningen in het aardbevingsgebied. De komende tijd worden er 22.000 woningen onderzocht en zal bepaald worden of die versterkt moeten worden voor toekomstige aardbevingen. De panden die tot nu toe onderzocht zijn, moeten dat vrijwel allemaal. Bij deze woningen wordt de fundering en de rest van de constructie ‘aardbevingsproof’ gemaakt. Geen kleine operatie. Veel mensen moeten voor de versterking tijdelijk hun huis uit en sommige woningen worden helemaal gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Leendert Klaassen, onafhankelijke raadsman in Groningen, uitte in een onlangs verschenen rapport zijn zorgen over de versterkingsactie. Hij verwacht dat ‘de versterkingsopdracht grote impact op de bewoners en op de gemeenschap als geheel’ zal hebben.

Voor ons onderzoek zijn wij op zoek naar bewoners van huizen die op dit moment of in de nabije toekomst versterkt worden. Graag horen we van je! Ben je als professional betrokken bij de versterking van woningen en heb je tips? Mail naar tip insturen of tip ons via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Schade door gaswinning
Verkenning Research Opnames Uitzending

74 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gasboringen in Groningen hebben de afgelopen jaren de aarde doen beven en bewoners zitten opgezadeld met forse schade en psychische klachten. Schade-afhandelingen duren jaren, herstelwerkzaamheden ...
Alles over dit onderzoek