Finale Food Battle: ‘Ik controleerde mijn vrouw of ze niet stiekem wat weggooide.’

woensdag 24 mei 2017 Leestijd: 3 min.

foto: Dreamstime /

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

woensdag 24 mei 2017 Leestijd: 3 min.

Drie weken lang hebben Cor, Jolanda, Wieneke en Irma voor ons dossier voedselverspilling precies bijgehouden hoeveel eten ze weggooiden, en geprobeerd zo min mogelijk voedsel te verspillen. De Food Battle was soms een uitdaging, maar veel van de deelnemers zijn zich een stuk bewuster van wat er allemaal in de prullenbak verdwijnt én wat ze er aan kunnen doen om dit te voorkomen. ‘Ik ben erachter gekomen dat ik nogal vaak in aanbiedingen trap’.

Deelnemer Cor wilde tijdens de laatste week van de Battle het maximale eruit halen: helemaal niets verspillen. In een e-mail die ik van hem krijg tijdens de laatste dagen van de laatste Food Battle-week vertelt hij : ‘Het was een enorme inspanning maar we hebben de afgelopen week nog niets weggegooid en dat gaat morgen ook niet gebeuren. (…) Door je continu te focussen, weinig voorraad in huis te houden en op maat in te kopen, lukt het wel maar ik word er een beetje neurotisch van moet ik zeggen. Ik keek zelfs in de prullenbak of er niet stiekem iets weggegooid werd.’

Niets verspillen

Cor leefde altijd al wel bewust. Toch was de deelname aan de Food Battle voor hem een eyeopener: ‘Op zich dacht ik dat ik weinig verspilde en dat is ook zo. Maar voordat je het weet is het toch 500 gram voor 2 personen in één week. Persoonlijk ervaar ik dit als veel, zeker als je weet dat er elders in de wereld mensen sterven van de honger.’ Cor blijft ook na de Food Battle proberen om minder te verspillen: ‘Ik neem me voor om minder eten vooruit te kopen. Zeker voor versproducten, groente en fruit is dit zinvol. Misschien dat ik wat vaker op de markt kleinere porties kan inkopen, want bij de supermarkt is die keuze er niet altijd. Voor een huishouden van 2 personen zijn de standaard verpakkingen eigenlijk te groot.’

Cor was niet de enige die helemaal niets verspilde. Ook Wieneke gooide niets weg, net als Irma, die gooide vorige week ook al niets weg. Toch was de Food Battle ook voor haar een uitdaging. ‘Het heeft me toch weer dingen geleerd waarop ik kan bezuinigen. Oude thee gebruik ik nu bijvoorbeeld voor de planten.’

‘Ik trap in aanbiedingen’

Deelneemster Jolanda gooide deze week ook alleen maar een verrotte tomaat, een stuk komkommer en een bakje hüttenkäse weg. Die laatste was 2 weken over de datum. ‘Als iets 2 of 3 dagen over de datum is dan eet ik het nog wel, maar 2 weken niet.’ Ook Jolanda ziet progressie door de Food Battle. Aan het begin van de Food Battle vertelde ze in een ingezonden video dat ze haar weggooigedrag vaak goedpraatte doordat ze het in de biobak gooide. ‘Inmiddels zit die minder vol.’

Door bij te houden wat er weggaat ziet Jolanda nu duidelijk wat haar verbeterpunten zijn. Zo koopt ze altijd te veel broodbeleg, en trapt ze nogal makkelijk in aanbiedingen. ‘Zoiets als 2 groentezakken voor de prijs van één, die neem ik toch mee. Maar eigenlijk moet je dan de rest van de week flink dooreten, anders krijg je het niet op. Vaak verdwijnt het dan toch in de afvalbak, en dan ben je niet eens goedkoper uit.’

Wie verspilde het minst?

Deze week is er een gedeelde eerste plek: Cor, Wieneke en Irma gooiden helemaal niets weg.

  1. Irma woont alleen en gooide 0 gram voedsel weg.

  2. Cor en zijn vrouw gooiden ook 0 gram aan eten in de afvalbak.

  3. Wieneke, haar partner er twee kinderen gooiden deze week ook 0 gram weg.

  4. Jolanda verspilde samen met haar partner 400 gram aan voedsel.

Uiteindelijk is Irma de deelnemer die over al de drie weken het minste voedsel verspilde. Zij gooide alleen in de eerste week wat rijst en groenten weg toen haar kleinkinderen kwamen eten, en verder helemaal niets.

Uitzending

Aankomende zondag om 22.35 uur op NPO2 is onze tweede uitzending over voedselverspilling. Dan wordt er gekeken hoe een groot deel van ons eetbare voedsel in de biovergister belandt om er energie mee op te wekken. Tips voor ons onderzoek? Mail naar tip insturen.

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek