Feiten en cijfers over ouderen die langer thuis wonen

vrijdag 03 februari 2017 Leestijd: 1 min.

Animatie over langer thuiswonende ouderen /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 03 februari 2017 Leestijd: 1 min.

Het kabinet wil graag dat ouderen langer thuis blijven wonen. Maar waarom? Een blik op de cijfers en feiten laat zien dat het bijna onvermijdelijk is. In de komende decennia groeit het aantal ouderen spectaculair. Bovendien kampen verpleeghuizen nu al met personeelstekorten.

In Het Monitor Debat ‘Oud in eigen huis’ discussiëren we over problemen en oplossingen die voorbij komen als ouderen langer op zichzelf zijn aangewezen. Dat is vooral een uitdaging voor alleenstaande ouderen. Het aantal 75-plussers die alleen wonen stijgt enorm, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. ‘Tussen 1971 en 2015 is deze groep bijna 4,7 keer zo groot geworden, zodat er nu ruim een half miljoen alleenstaande 75-plussers zijn. De verwachting is dat de omvang van deze groep hard door stijgt tot bijna 1,3 miljoen personen in 2052,’ zo lezen we in de ‘Huishoudensprognose: jongeren en ouderen langer thuis’.

Opvallend genoeg is het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen niet nieuw. ‘De instroom van ouderen naar instellingen is sinds de jaren tachtig sterk gedaald. Deze daling was een gevolg van overheidsbeleid dat langer zelfstandig wonen van ouderen stimuleerde,’ concludeert het CBS in de Huishoudensprognose. ‘Verblijf in een instelling werd daardoor steeds meer beperkt tot ouderen met ernstige gezondheidsproblemen.’

Kosten

Kosten is één van de redenen voor het kabinet geweest om de drempels om toegelaten te worden in een verpleeghuis opnieuw te verhogen. Verpleeghuisplekken zijn namelijk duur. Iemand die 24 uur zorg krijgt, kost bijna 6400 euro netto per maand. Met de vergrijzing is het onbetaalbaar om dat voor iedereen te regelen. Bovendien kampen verpleeghuizen nu al met personeelstekorten. 70% van de verpleeghuizen krijgt vacatures niet ingevuld.

Hoewel veel ouderen ook het liefst zo lang mogelijk thuis willen wonen, ze zullen ook wel moeten. Maar hoe doe je dat? Wie helpt daarbij? Welke rol is daarbij weggelegd voor kinderen? Die en vele andere vragen passeren de revue tijdens Het Monitor Debat, maandag 6 februari om 21.00 uur op NPO2.

Wil je meediscussiëren? Mail dan naar tip insturen of kijk ons uitzending live op Facebook.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Debat: Oud in eigen huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Debat: Oud in eigen huis

Uitzending

Deel jouw ervaring 7 andere artikelen in onderzoek

71 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het Monitor Debat is een nieuw tv-programma van de makers van De Monitor. In aanloop naar de landelijke verkiezingen discussiëren we iedere week met jou over maatschappelijke thema’s. He...
Alles over dit onderzoek