Familie krijgt voor tweede keer snelweg dwars door hun voortuin

maandag 31 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Huidige krap /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

maandag 31 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

‘Als ik straks uit mijn slaapkamerraam kijk, zie ik de auto’s in mijn ogen schijnen’. Dat vertelt meneer Baars, die we spreken voor ons dossier Inspraak: burger versus overheid. Hij woont met zijn vrouw in een ruim vrijstaand huis aan de Sloterweg in Badhoevedorp. Ze willen er zo snel mogelijk weg. De snelweg A9 komt op 100 meter van hun huis te liggen: dwars door de voortuin. En ze kunnen er niks tegen doen.

Baars en zijn vrouw storen zich niet alleen aan die snelweg. Ook de landelijke Sloterweg wordt verlegd en komt letterlijk door hun voortuin om vervolgens met een viaduct over de A9 geleid te worden. Het is hun droomhuis, ze hebben het zelf gebouwd. Waar ze altijd uitkeken op de weilanden, wordt het viaduct nu hun nieuwe uitzicht.

De oorspronkelijke situatie:

Hoe het huis oorspronkelijk lag in de omgeving.

#### De huidige situatie tijdens de aanleg van de snelweg: De huidige situatie rondom het huis. #### Het talud komt dwars door de voortuin van de familie Baars: Het talud komt dwars door de voortuin van de familie Baars.

Dubbel pech

Het is niet de eerste keer dat meneer en mevrouw Baars zich gedwongen zien te verhuizen door het oprukkende wegennet. Tot 10 jaar terug woonde hij in zijn ouderlijk huis aan de Hoofdweg in Hoofddorp, een paar kilometer verderop. Het was het huis waar hij 78 jaar geleden is geboren. De Hoofdweg, dat was alles toen. Schiphol lag 4 kilometer verderop. Maar de luchthaven breidde zich uit met de Zwanenburgbaan, op een steenworp afstand van het huis van de familie Baars. ‘Als je met iemand zat te praten in de tuin, moest je iedere 5 minuten 3 keer wachten tot er weer een vliegtuig voorbij was.’ Toen ook de A5 werd aangelegd op zo’n 100 meter van zijn huis, besloot hij te verhuizen naar de Sloterweg in Badhoevedorp.

Inspraak

Baars wil dit niet nog een keer meemaken en probeert er alles aan te doen om de aanleg van de weg door zijn voortuin tegen te houden. ‘Ik heb zienswijzen ingediend, ben naar de Raad van State geweest. Het haalt allemaal niets uit. Er wordt gewoon niet geluisterd.’ Baars krijgt wel een schadevergoeding, maar met de hoogte van dat bedrag koopt hij naar eigen zeggen niets. Zit u in een soortgelijke situatie: krijgt u een windmolen voor de deur of een snelweg door de achtertuin? Laat het ons weten!

U kunt mailen naar demonitor@kro_ncrv.nl of bellen met: 035-6719794.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek