Faillissement re-integratiebureau en outplacement bedrijf Maas groep

dinsdag 11 december 2018 Leestijd: 3 min.

UWV / ANP foto

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

dinsdag 11 december 2018 Leestijd: 3 min.

Maas groep, een re-integratie en outplacementbureau, is failliet. Dat werd vandaag door de rechtbank in Arnhem bekend gemaakt. Maas groep werd opgericht in Roermond en heeft inmiddels ruim dertig vestigingen in het hele land. Het faillissement komt vijf weken na onze uitzending ‘Kwetsbare werknemers als verdienmodel?’ waarin ex-medewerkers een boekje open doen over het re-integratiebedrijf. Naar aanleiding van de uitzending stelde uitkeringsinstantie UWV een onderzoek in naar de handelwijze van Maas groep. Vorige week ging INC4, dochtermaatschappij van Maas groep, al failliet en kwamen zo’n 60 mensen op straat te staan.

Onder de 30 medewerkers van Maas groep die vandaag hoorden dat ook zíj hun baan kwijt zijn, overheerst verdriet en boosheid. ‘Er is grote onzekerheid. Iedereen is teleurgesteld en heeft geen fut meer,’ vertelt een werknemer die anoniem wil blijven. Een andere werknemer laat weten: 

‘Wij willen de onderste steen boven hebben. In de zomer bleek Maas groep al in zwaar weer te zitten, maar dat is ons nooit duidelijk gemaakt.’werknemer Maas groep

lees ook: Oudere ambtenaren voor flinke bedragen overgenomen door commercieel bedrijf dinsdag 06 november

‘Verdienmodel werkt niet eeuwig’

Het re-integratiebedrijf nam regelmatig oudere werknemers in dienst die bij hun vorige werkgever, veelal (semi-)overheidsinstellingen, boventallig waren geworden na een reorganisatie of een burn-out. Veel van hen gingen zelf aan de slag als adviseur re-integratie en outplacement. Volgens Maas groep een win-winsituatie voor alle partijen. Maar veel ex-medewerkers voelen zich misleid omdat zij deze overname van dienstverbanden vooral zien als een verdienmodel voor Maas groep, terwijl zij zelf na een jaar al weer op straat stonden. Door de overstap zijn zij niet alleen hun baan, maar ook hun riante rechten bij de overheid kwijt, zoals extra lange WW-duur.

Ook onder werknemers die nu op straat staan, zijn er bedenkingen bij de overname van dienstverbanden. ‘De uitzending van De Monitor was helemaal in lijn met wat ik altijd al gedacht heb. Dat verdienmodel werkt niet eeuwig. Je haalt mensen zonder ervaring binnen, maar zonder eerlijk te zijn en te zeggen: ‘We hebben totaal geen garantie op een vaste baan’. Maas groep doet nu of ze de dupe zijn van De Monitor, maar de schuldigen zijn zij zelf.' 

'Wat ik me afvraag: wat is er met dat grote kapitaal uit die overname dienstverbanden gebeurd?’werknemer Maas groep

Schulden

Onlangs hoorden medewerkers op een personeelsbijeenkomst dat niet alleen INC4, maar  ook Maas groep zelf in de problemen zit, onder meer door een belastingschuld van drie ton. ‘Wij moesten voor vrijdag tien uur aangeven of we akkoord gingen met de inlevering van 30 procent van ons salaris voor de komende maanden en of we als aandeelhouder wilden participeren in een personeels BV. De meerderheid, ik denk zo’n 90 procent zei nee, omdat we te weinig inzicht hadden in de begroting. Als aandeelhouder ben je ook namelijk verantwoordelijk voor de schulden.’ De ander vertelt: ‘We hebben met de rug tegen de muur moeten beslissen of we akkoord zijn, maar er was helemaal geen plan, het was uit de lucht gegrepen.’

Uit onderzoek van kredietbeoordelaar Graydon in opdracht van De Monitor bleek al eerder dat er problemen waren met de liquiditeit van Maas groep (onvoldoende middelen om aan alle kortlopende financiële verplichtingen te voldoen, red.).

‘Bestaande opdrachten geannuleerd’

Maas groep gaf tijdens ons onderzoek aan zich niet te herkennen in het algemene beeld dat de ex-werknemers in De Monitor schetsen. De uitzending zou er volgens hen toe geleid hebben dat het faillissement voor dochteronderneming Inc4 moest worden aangevraagd. ‘De onrust als gevolg van deze negatieve publiciteit heeft er helaas toe geleid dat bestaande opdrachten werden geannuleerd en dat we nieuwe opdrachten misliepen,’ schrijft Elseline van den Assem, directeur van Maas groep en INC4 op de website van INC4.

lees ook: Maas groep: ‘Het door u geschetste algemene beeld herkennen wij niet’ zaterdag 20 oktober

Onderzoek UWV

Voor de uitzending werd al bekend dat keurmerkorganisatie Blik op Werk tijdelijk het keurmerk had ingetrokken en een onderzoek was gestart naar goed werkgeverschap van Maas groep. Ook het UWV doet momenteel onderzoek naar de handelwijze van Maas groep. Dat onderzoek richt zich onder meer op het voorstel dat Maas groep deed aan ex-werknemer Huub. Maas groep gaf aan zijn salaris niet meer te kunnen betalen en deed hem een voorstel om voor een deel van zijn uren WW aan te vragen, terwijl wél verwacht werd dat Huub die uren kwam werken. ‘Een aanzet tot fraude,’ aldus Huub, die niet op het voorstel inging. In de uitzending onderstreepte de uitkeringsinstantie dit ook: ‘Volgens de wet is dit voorstel niet toelaatbaar.’ Het UWV kreeg na de uitzending ook andere meldingen over Maas groep. Over de aard van die meldingen kan de uitkeringsinstantie geen uitlatingen doen. Het onderzoek is ook voor het UWV zelf van belang, omdat zij cliënten leverden aan Maas groep voor re-integratie. Een woordvoerder van het UWV laat weten: ‘We hebben een zorgplicht voor zieke werknemers die via een aanbestedingscontract bij Maas groep re-integreren.’

De namen van de werknemers zijn bij de redactie bekend.

 

 

 

 

 

Lees meer over

Werk en inkomen Kwetsbare werknemers als verdienmodel?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Verkenning

Deel jouw ervaring 14 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 november 21:25u, NPO2

94 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wij onderzoeken of overname van het dienstverband van werknemers kan worden misbruikt om er als bedrijf of organisatie financieel beter van te worden.
Alles over dit onderzoek