Ex-gedetineerde: ‘Werk geeft me rust, structuur en regelmaat’

woensdag 27 februari 2019 Leestijd: 2 min.

Nadat Marcel vrij kwam uit de gevangenis kon hij aan de slag als heftruckchauffeur / De Monitor

Merel Driessen

Redacteur

merel.driessen@kro-ncrv.nl

woensdag 27 februari 2019 Leestijd: 2 min.

Tijdens ons onderzoek Tweede kans voor gedetineerden komen we in contact met ex-gedetineerde Marcel van Rijn. In tegenstelling tot bij veel andere ex-gedetineerden, is de re-integratie van Marcel wel succesvol verlopen. Eén van de redenen daarvan is dat hij voorzien is van werk.

Miljoenenfraude

Sinds september is Marcel (47) officieel op vrije voeten. Hij zat vast vanwege grootschalige fraude die hij had gepleegd. Marcel had een groothandel in Duitsland waarmee hij computeronderdelen verkocht. Bij zijn klanten bracht hij wel btw in rekening, maar droeg die vervolgens niet af aan de belastingdienst. In een jaar tijd pleegde hij voor miljoenen euro’s fraude, totdat hij in 2011 in Duitsland werd opgepakt. Hij zat een half jaar in voorarrest en werd uiteindelijk tot bijna 4 jaar celstraf veroordeeld. 

Marcel mocht zijn straf uiteindelijk in Nederland uitzitten. Eenmaal terug in Nederland hoefde hij zich pas 5 jaar later te melden in de gevangenis in Veenhuizen. Daar zat hij een jaar vast. Vervolgens ging Marcel naar de Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting in Ter Peel, een open inrichting waar hij zes maanden vastzat. Hier krijgen de gedetineerden de kans om doordeweeks buiten de deur te gaan werken. Maar Marcel wilde niet ergens ‘hekjes op een kinderboerderij gaan schilderen of in een kringloopwinkel werken’, zoals volgens hem de meeste gedetineerden op dat moment doen. ‘Dat is niet motiverend. Ik wilde een echte betaalde baan.’ 

Hulp van andere gedetineerde

In Ter Peel leerde Marcel Hilal Makhoukhi kennen, een gedetineerde die medegedetineerden aan het werk hielp en uiteindelijk zelfs een uitzendbureau speciaal voor ex-gedetineerden opzette. Zelf nam Marcel ook medegedetineerden op sleeptouw bij het glazenwassersbedrijf waar hij op dat moment werkte. ‘Hilal en ik zijn daar samen in opgetrokken en het contact is na die tijd blijven bestaan’, vertelt hij. 

lees ook: Ex-gedetineerde: ‘Met werk kun je weer een bestaan opbouwen’ dinsdag 22 januari

In het najaar van 2018 klopte Marcel bij het uitzendbureau van Hilal aan toen hij werk zocht. Hilal had contacten bij een bedrijf in Weurt dat heftruckchauffeurs zocht. ‘In de gevangenis in Veenhuizen heb ik een heftruckcertificaat en veiligheidscertificaat gehaald.’ Marcel kon er aan de slag. ‘Het was de eerste keer dat ik ergens werd aangenomen zonder dat ik nog in een open kamp zat of dat de reclassering ertussen zat.’ 

Coach

Marcel werkt inmiddels al een tijdje bij VBI, het bedrijf in Weurt. ‘Het werk geeft me rust, structuur en regelmaat. Ik hoef niet meer achterom te kijken zoals dat vroeger wel moest, omdat ik toen dingen deed die niet mogen.’ Hij voelt zich helemaal op zijn plek in het bedrijf en heeft niet het gevoel dat hij erop wordt aangekeken dat hij in de gevangenis heeft gezeten. Er werken dan ook nog twee andere ex-gedetineerden bij het bedrijf.

Marcel heeft zelf ook een plek binnen het uitzendbureau van Hilal gekregen. Hij coacht andere ex-gedetineerden die werk zoeken. ‘Sommige mensen bellen aan het einde van de werkdag even omdat ze iets kwijt willen over een deurwaarder bijvoorbeeld of iets dat op het werk is gebeurd. Het kost mij weinig moeite om deze mensen te helpen en als ex-gedetineerde kan ik een goed gesprek met ze hebben.’

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, dan sturen we je eens in de twee weken een overzicht van onze laatste artikelen.

 

Lees meer over

Werk en inkomen Tweede kans voor gedetineerden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Tweede kans voor gedetineerden

Opnames

Deel jouw ervaring 19 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 10 maart 22:40u, NPO2

56 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Tweede kans voor gedetineerden

Oproep

Heb jij in de gevangenis gezeten en vind je het nu moeilijk om aan werk te komen? Of ken je juist een succesverhaal van een ex-gedetineerde die dat wel snel lukte? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Merel Driessen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ieder jaar worden er in Nederland zo'n 35.000 gedetineerden vrijgelaten. Eenmaal buiten de poort is het vaak lastig om aan een baan of een woning te komen. Het risico op recidive wordt hierdoor ver...
Alles over dit onderzoek