Ex-Avatar-lid: ‘Ze kregen me bijna zover mijn huis te verkopen’

vrijdag 23 maart 2018 Leestijd: 3 min.

Uit angst voor de gevolgen wil hij alleen anoniem zijn verhaal doen / De Monitor

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

vrijdag 23 maart 2018 Leestijd: 3 min.

We spreken een ex-lid van de sektarische beweging Avatar. Een vriend van hem meldde zich bij ons voor ons onderzoek naar democratisch onderwijs. We willen meer weten over de organisatie nadat een moeder ons erop wees dat Avatar actief zou zijn op enkele particuliere scholen. Dit is het verhaal van een tipgever die uit angst voor de gevolgen anoniem wil blijven.

‘Ik raakte bij Avatar betrokken toen ik in een minder goede periode van mijn leven zat. Het ging op dat moment niet zo goed in mijn privéleven en op mijn werk. Bij Avatar werken ze met Scientology-technieken. Tijdens de twee beginnerscursussen die ik volgde, moest ik allerlei oefeningen doen. Het begint vrij onschuldig zoals een half uur naar bomen kijken en proberen te voelen wat de boom voelt, of naar een bloem of een stuk glas. Maar na verloop van tijd ga je oefeningen doen waarbij je in de war raakt. Er komt een master (een Avatar-leraar, red.) tegenover je zitten en die maakt bijvoorbeeld een beweging naar zijn neus. Je moet dat anderhalf uur nadoen en telkens zegt hij: ‘Nee je doet het fout, je doet het niet precies zoals ik!’  Totdat hij ineens zegt: ‘Je doet het goed!’

Postzegelverzameling

'Die oefeningen herhalen zich. Elke keer doe je het fout totdat je het plotseling goed doet. Het lijkt wel of ze je zelfvertrouwen willen ondermijnen. Aan het einde van de cursus wordt gezegd dat je naar de mastercursus kan die me 3.500 euro zou kosten. Maar ik had het geld niet en toen zeiden ze: ‘We gaan ervoor gingen zorgen dat je het geld bij elkaar krijgt'. Ik moest dit keer oefeningen doen die bijna hypnotiserend zijn, ik raakte in een soort trance. Nou, ik had nog een postzegelverzameling, die heb ik na die cursus verkocht. Dat leverde vijfhonderd euro op. Ze kregen me bijna zover dat ik mijn huis zou gaan verkopen!

Je krijgt een soort seksuele bevrediging. Het gevoel is bijna nog sterker dan heerlijke seks.

Ik bleef zeggen dat ik twijfelde.  Toen moest ik met een master alleen op een kamer en werd ik écht in hypnose gebracht. Ik moest op een bed gaan liggen en anderhalf uur oefeningen doen die zich langzaam opbouwden. Ik moest links liggen, ik moest rechts gaan liggen. Ik moest op mijn rug liggen en naar het plafond kijken. Je krijgt een soort seksuele bevrediging. Het gevoel is bijna nog sterker dan heerlijke seks. Een high gevoel. Toen ik weer bij bewustzijn kwam, zeiden ze: 'Kun je nu even tekenen voor de mastercursus'. Dat heb ik toen gedaan.  

Ik ben toen elke week gebeld door iemand anders van Avatar en ze probeerden me elke keer over te halen, het ging maar door.


Gelukkig kon ik nog kosteloos annuleren en een vriend heeft me overgehaald dat te doen. Ik had m’n annulering nog geen tien minuten verstuurd of ik werd gebeld door een master die zei: ‘Dit kun je niet maken!’ Ik ben toen elke week gebeld door iemand anders van Avatar en ze probeerden me elke keer over te halen, het ging maar door. Uiteindelijk heeft die vriend me ervan weerhouden de cursus te doen, daarvoor ben ik hem dankbaar. Met reis en verblijf ben ik er totaal ongeveer 3.500 euro aan kwijt geraakt. Maar ik vermoed dat er ook mensen zijn die er tonnen aan verloren hebben. Die Avatar-beweging is denk ik getraind om kwetsbare mensen te pakken, mensen die zelfverzekerd zijn laten ze met rust. Ik zag dat ouderen van zeventig jaar en jongeren van veertien, vijftien jaar meededen aan de trainingen. Ja, ik sluit niet uit dat oude omaatjes werden gemanipuleerd hun erfenis ter beschikking te stellen.’

Hersenspoeltechnieken

Avatar reageert op haar Nederlandstalige website op beschuldigingen van hersenspoeltechnieken en andere sektarische praktijken: ‘Ironisch genoeg zijn degenen die dit soort beschuldigingen uiten meestal zelf schuldig aan het genoemde vergrijp'. Lees hier meer over de reactie van Avatar.

lees ook: Sektedeskundige: ‘Avatar voldoet aan kenmerken van destructieve sekte’ dinsdag 20 maart

Ik houd je op de hoogte!

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van ons onderzoek? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.   

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Onderwijs
Verkenning Research Opnames Uitzending

Onderwijs

Research

Wij volgen scholen, gemeenten en ouders in hoe zij omgaan met de sluiting van de scholen door het corona-virus.

Deel jouw ervaring 163 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 01 juni 22:15u, NPO2

2070 tips

ontvangen

54 experts gesproken

Docenten, schoolbestuurders, ambtenaren en ouders van kinderen die tegen problemen oplopen met het thuisonderwijs.

Jeugd en onderwijs / Onderwijs

Weet jij hier meer over?

In hoeverre dringt het Avatar-gedachtengoed door op democratische scholen? En is dat een vloek of juist een zegen? Heb jij hier ervaring mee? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Steeds meer kinderen met fysieke- of psychische problemen, zoals autisme en hoogbegaafdheid, krijgen een vrijstelling van de leerplicht. Dat betekent als kinderen niet leerbaar zijn. Maar het schij...
Alles over dit onderzoek