'Euthanasie komt soms te snel'

vrijdag 07 november 2014 Leestijd: 1 min.

Euthanasie - Handen op bed /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 07 november 2014 Leestijd: 1 min.

Euthanasieartsen gaan soms te snel mee in beweringen van patiënten dat ze ondraaglijk lijden. Het valt daardoor niet uit te sluiten dat in Nederland euthanasie is verleend aan mensen die nog waardevolle jaren te leven hadden.

Dat zegt ethicus Theo Boer, die in september na ruim negen jaar afscheid nam van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie. In die jaren beoordeelde hij ruim 4000 gevallen van euthanasie. Op grond van die ervaring concludeert Boer (54) dat artsen, de politiek, en de toetsingscommissies serieus zouden moeten overwegen om de euthanasiewet nog eens goed tegen het licht te houden.

Vijf toetsingscommissies beoordelen in Nederland achteraf of artsen zich bij de uitvoering van euthanasie aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen hebben gehouden. Dat gaat volgens Boer niet altijd probleemloos.

Ondraaglijk lijden De kneep zit hem volgens de hoogleraar Ethiek van de Zorg aan de Theologische Universiteit Kampen in de vereiste dat de arts overtuigd moet zijn dat de patiënt ondraaglijk lijdt. "Uit de dossiers valt op te maken dat artsen nogal eens gêne hebben om tegen een patiënt te zeggen: 'U lijdt niet ondraaglijk'. Dat is begrijpelijk, want het is bijna onmenselijk om dat te zeggen." Wat er precies in die dossiers staat, mag Boer niet zeggen. Lees verder...

Bron: Trouw 7 november 2014

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokter, ik wil euthanasie
Verkenning Research Opnames Uitzending

13 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat is er voor nodig om te sterven op verzoek? En welke rol speelt de apotheker bij een euthanasieverzoek? De Monitor over de euthanasiepraktijk.
Alles over dit onderzoek