‘Euforie Koopgarant-eigenaren omgeslagen in teleurstelling en woede’

vrijdag 14 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

Rechtbank Utrecht /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 14 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

‘Een gat in de markt en een schot in de roos,' zo omschrijft advocaat Peter den Boef de Koopgarantregeling waarbij met ‘korting’ een huis van een woningcorporatie gekocht kan worden. Althans, het leek een prachtige regeling. 'De euforie van de eigenaren is inmiddels omgeslagen in teleurstelling en woede,' aldus de raadsman.

We zijn voor ons dossier Koophuis aanwezig bij het kort geding dat door een groep bewoners en Verenigingen van Eigenaren (VVE) in Houten is aangespannen tegen woningcorporatie Viveste. De Koopgarant-bewoners vrezen dat hun huizen minder waard worden omdat in hun complexen huizen na terugkoop niet meer worden aangeboden als koopwoning, maar als sociale huurwoning. 'De bevolkingssamenstelling binnen een complex verandert. De eigenaren hebben veelal een andere sociaal-economische achtergrond dan sociale huurders. Dat botst met elkaar,' zo bepleit de advocaat van de bewoners. Vooral de mogelijke komst van asielzoekers met een verblijfsstatus verandert volgens de eigenaren de samenstelling ingrijpend.

lees ook: Apeldoornse familie trekt ten strijde tegen taxateurs en woningcorporatie donderdag 06 oktober

Volgens de bewoners is het verhuren van Koopgarant-woningen in strijd met de afspraken die er gemaakt zijn en de contracten die bij aankoop gesloten zijn. Ze eisen dat de verhuur van woningen in ‘koopflats’ wordt stopgezet.

De woningcorporatie vindt dat er geen wettelijke grondslag is om de verhuur van Koopgarant-woningen stop te zetten en wil doorgaan met het verhuren als sociale huurwoningen. De Houtense woningcorporatie ontkent dat er sprake is van waardedaling van de woningen als sociale huur gemengd wordt met koop. ‘Viveste betwist dat er sprake is van wanprestatie, dan wel een onrechtmatige daad en schade aan de zijde van de eisers door een aanzienlijke waardedaling van hun woning als gevolg van het besluit van Viveste,’ stelt de advocaat van de corporatie.

Bovendien betwist Viveste dat er afspraken of contracten zijn waarin afgesproken is dat de huizen koopwoningen moeten blijven. Ze vindt dat ze met de verhuur van de woningen een maatschappelijk belang dient, omdat er nu meer vraag is naar huurwoningen voor starters in Houten dan voorheen.

Grievend

De advocaat van Viveste vindt dat het beeld van sociale huurders niet klopt en dat aanwezigheid van deze huurders geen invloed heeft op de leefbaarheid en waarde van de huizen. Volgens haar zorgen huurders er niet voor dat complexen er minder netjes en verzorgd uit zien. ‘Het beeld dat eisers schetsen van sociale huurders is niet alleen stigmatiserend en grievend, maar ook onjuist.’

Aan het einde van de zitting krijgen de bewoners zelf nog het woord. ‘Ik voel me belazerd,' zegt één van hen tegen de rechter. Hij stelt dat hem een ander verhaal is verteld bij aankoop dan nu het geval is. Er zou nooit sprake zijn van huur. ‘En in mijn ogen zijn huurders wel anders dan kopers.’

Uitspraak

De rechter doet op 27 oktober uitspraak. Ze deed nog wel een beroep op de woningcorporatie om een sociale houding aan te nemen in de Koopgarant-kwestie. ‘Het heeft een sociaal doel gehad, maar als iedereen met een restschuld blijft zitten wordt dat doel niet gehaald. Het is wel een hele moeilijke situatie waar deze mensen in terecht komen. Ik weet niet of u de mogelijkheid heeft om deze mensen te helpen, maar ik geef het u mee.’

Meerdere bewoners hebben besloten om naast dit kort geding ook een bodemprocedure te starten tegen woningcorporatie Viveste, vanwege het opgelopen waardeverlies van hun Koopgarant-woningen. Dit waardeverlies komt bovenop het verlies dat zou worden geleden door de verhuur in plaats van verkoop van woningen. Deze bewoners hebben dezelfde ervaring als de tipgevers die ons massaal mailden in het dossier Koophuis.

Oproep

Heb jij ook ooit een woning gekocht met de Koopgarant-regeling? Of ben jij op een andere manier betrokken bij Koopgarant? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. Mail ons: tip insturen.

[TIP text=Tip de redactie over jouw Koopgarant ervaring]

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek