Esther vindt geen werk: 'Ik ben niet beperkt genoeg, dat doet pijn'

woensdag 16 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Esther (l.) en Luuk Ruinaard /

Roul Meijer

editor

@Roul Meijer

woensdag 16 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Esther Ruinaard (46) veegt de tranen uit haar ogen van woede en frustratie voordat ze samen met haar man Luuk op de foto gaat. Ook haar man Luuk begrijpt niet waarom zijn vrouw voortdurend bij sollicitaties wordt afgewezen omdat zij niet gehandicapt genoeg zou zijn. Terwijl juist zij supergekwalificeerd en ervaren is met 22 dienstjaren. De participatiewet die werk voor mensen met een arbeidsbeperking moet bevorderen zit hen juist in de weg.

‘Ik ben niet beperkt genoeg, dat doet pijn. Dit is een gevolg van de participatiewet.’

Ze hebben allebei een gehoorprobleem. Esther is slechthorend en Luuk is doof. Beiden hebben nooit een beroep gedaan op een uitkering vanwege een arbeidsbeperking. Ze hebben altijd gewerkt. Luuk als controller en Esther op de administratie. Esther zit sinds kort thuis vanwege een reorganisatie en probeert een andere baan te vinden. Dat lukt maar niet omdat ze moet concurreren met mensen die vanwege hun arbeidsbeperking een Wajong-uitkering krijgen. Dat lijkt haar op te breken.

Van de vleeswaren naar het hoofdkantoor

Toen ze twee was kreeg ze een hevige oorontsteking waarna ze nog maar 16 procent hoorde. Ondanks haar handicap heeft zij 22 jaar gewerkt zonder dat ook maar iemand haar heeft geholpen. Al op school sprak zij de bedrijfsleider van de lokale supermarkt aan, een kennis van haar vader. ‘Kan ik hier niet aan de slag?’ En zo begon haar carrière. Ze klom op van vleeswaren voorsnijder in een lokale vestiging naar de administratie in het hoofdkantoor van een groot supermarktconcern. ‘Ze waren blij met me. Eerst kreeg ik weinig werk, maar toen ze zagen dat het goed ging kreeg ik steeds meer.’ Ze functioneerde altijd goed en werkte 40 uur in de week.

‘We moeten voorkomen dat je in de ziektewet komt dus we gaan je ontslaan.’

Na een reorganisatie beginnen de problemen. De administratie wordt uitbesteed aan een nieuw bedrijf dat ook het personeel overneemt, waaronder Esther. Precies op het moment dat zij op het punt staat een operatie aan haar gehoor te ondergaan, waardoor haar gehoor toe zal nemen van 16 naar 82 procent. Na deze operatie moet zij revalideren. Daarna zou ze in een gesprek met personeelszaken te horen hebben gekregen dat ze wordt ontslagen, omdat ze bang zijn dat zij in de ziektewet terecht gaat komen en dat kost de werkgever teveel. ‘Ik snapte er niets van, ik was volledig overstuur.’

Voordeeltje

Na haar ontslag lukte het haar opnieuw om werk te vinden op de administratie van een educatieve instelling. Ze werkt er ruim een jaar. Vanwege een reorganisatie wordt haar contract niet verlengd. Esther moet dus opnieuw solliciteren. Ondertussen is de participatiewet ingegaan waarin de overheid probeert te regelen dat mensen met een arbeidsbeperking een baan vinden. Je zou zeggen dat zij een modelvoorbeeld is en dat werkgevers in de rij staan. Maar precies het tegenovergestelde gebeurt. Voor het eerst van haar leven krijgt zij keer op keer steevast een afwijzing.

De zoveelste teleurstelling

‘Ze willen alleen verder met een Wajong-kandidaat.’ De participatiewet regelt dat bedrijven een percentage arbeidsbeperkten in dienst moeten nemen. Bedrijven kiezen daarbij opvallend vaak voor mensen die vanwege hun handicap een Wajong uitkering krijgen. Dit betreft mensen die een zware handicap hebben en waar de overheid een deel van het salaris voor betaalt. Dit is voor een bedrijf financieel aantrekkelijk. Voor Esther, die nooit zo’n uitkering heeft gehad, geldt dit niet. En dus heeft zij het nakijken. Haar emailcorrespondentie met een jobcoach, die voor haar bemiddelt, bevestigt dit. Deze schrijft bij de zoveelste afwijzing:

‘Helaas, helaas, Esther. Ze willen alleen verder met een Wajong-kandidaat. Helaas kom jij dus niet in aanmerking. Balen.’

Haar man Luuk vindt dat mensen zoals zij worden benadeeld door de participatiewet. ‘Goed dat die wet er is om mensen met een beperking aan een baan te helpen maar dan moet die wel voor iedereen gelden. Nu worden mensen zoals wij uitgesloten. Dat klopt niet.’

Oproep

Herkent u dit verhaal? Heeft u een arbeidshandicap en komt u niet aan het werk? Of heeft de participatiewet u juist al een baan opgeleverd? Laat het ons weten! Stuur een mail naar roul.meijer@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1294 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Roul Meijer

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek