‘Er wordt niets geleerd van dagelijks 10 doden door beroepsziekten’

woensdag 27 mei 2015 Leestijd: 2 min.

Total Tweede Kamer tijdens debat_0 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 27 mei 2015 Leestijd: 2 min.

Tien doden per dag. Je zou denken dat zo’n zin het begin is van een bericht over ebola in een Afrikaans land. Of over het aantal slachtoffers in een conflictgebied. Nee, dit gaat gewoon over Nederland. Over een gevaar dat iedereen loopt die werkt. Want naar schatting overlijden er jaarlijks 3700 mensen aan een beroepsziekte. Dat is dus ruim 10 (!) per dag. En daar komen elk jaar nog duizenden mensen bij die invalide raken door beroepsziekten.

Een serieus probleem dus, waar we vorig jaar ook al uitgebreid aandacht aan besteedden. Onlangs brachten we nog het verhaal van Alex van Nierop, die ziek werd door zijn werk als bikker in de aluminiumindustrie. Maar is er sinds onze eerste uitzending in februari 2014 ook echt iets veranderd?

Jazeker, want minister Asscher van Sociale Zaken heeft een brief geschreven als reactie op onze uitzending. En er kwam een hoorzitting in de Tweede Kamer. Maar als we deze week de noodkreet van de Long Alliantie Nederland in onze mailbox lezen, is er blijkbaar nog steeds niet echt iets gedaan om dat aantal van 10 doden per dag terug te dringen. ‘Er wordt niet geleerd van de problemen met beroepsziekten’, zegt Emiel Rolink. Hij is directeur van de Long Alliantie Nederland, een belangenvereniging voor longpatiënten, en hij vindt dat er meer aandacht voor dit grootse probleem moet komen. Hij mailt ons:

‘Wij gaan naar het debat in de Tweede Kamer hierover met twee mensen met een beroepslongziekte. We hopen op deze manier de abstracte discussies (over stelsels, verantwoordelijkheidsverdelingen en beleidsvoornemens, etc.) een gezicht te geven.’

Op donderdag 28 mei debatteert de Kamer over beroepsziekten. We zijn bijna anderhalf jaar na onze eerste uitzending en nu staat de reactie op onze reportage nog steeds als agendapunt 1 op de rol. Er is nog niks concreets gebeurd en de aanpak van dit probleem gaat dus langzaam, zoals SP-Kamerlid Paul Ulenbelt na de hoorzitting al voor onze camera voorspelde.

Voor diezelfde camera stelde PvdA-Kamerlid Grace Tanamal dat er ‘echt iets moet gebeuren’. Daarom belde we haar voorafgaand aan het debat met de vraag: wat gaat de PvdA concreet doen?

‘We zijn nog in gesprek over concrete voorstellen, maar dat laat ik u weten. Ik wil in ieder geval dat de werkgevers een duidelijkere taak krijgen in de preventie van beroepsziekten. Ze moeten meer verantwoordelijkheid krijgen.’

We horen dus nog wat de concrete voorstellen van de PvdA gaan inhouden en we volgen met veel belangstelling het debat in de Tweede Kamer. Want wat gaat er nou concreet gebeuren om die 10 doden per dag terug te brengen?!

Het dossier beroepsziekten is verre van gesloten. Want al hebben dan geen ebola-epidemie, ook in Nederland kampen we met levensgevaarlijke problemen waar dagelijks vele mensen aan overlijden.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek