Er verdween een half miljoen naar de nieuwe vriendin van demente vader

zondag 26 november 2017 Leestijd: 2 min.

Cashopname bij de bank / De Monitor

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zondag 26 november 2017 Leestijd: 2 min.

‘We waren blij dat er iemand voor mijn vader was. Mijn vader is een klassieke man waarvoor gezorgd werd. Na het overlijden van moeder heb ik hem alleen thuis zien zitten en dat was geen leuk gezicht.’ Mark en zijn broer Jeroen benaderen ons voor het onderzoek Wilsonbekwaam 

In 2007 overleed hun moeder aan de gevolgen van kanker. De broers waren in instantie blij voor hun vader toen die via internet een vrouw ontmoette waar hij een relatie mee kreeg. ‘Het maakte me niet uit met wie als er maar iemand voor hem zou zorgen. Bij de eerste kennismaking weet ik nog heel goed dat ze zijn hand vastpakte en naar ons keek en zei: ‘Ik hou van die man. Terwijl je elkaar net kent en dat voelde een beetje onwennig’, vertelt Mark.

Testament

‘We hebben altijd het positieve ervan proberen in te zien. Pas in 2012, na 2 jaar, kregen we de eerste signalen dat er wat aan de hand was.  Toen bleek dat de nieuwe vriendin in het testament was bijgeschreven. Ook kwamen de broers er achter dat er wekelijks enorme bedragen gepind werden. Mark: ‘We dachten: hier herkennen we onze vader niet meer in.’

 

‘Toen we haar confronteerden met die cashopnames zei ze dat ze van niets wist.’

Inmiddels verliep het contact met hun vader steeds moeilijker. ‘Mijn vader nam niet meer zelf de telefoon op. Zij regelde de zaken, het internetbankieren. En ook de afspraken in de agenda. We zagen dat er steeds minder mensen over de vloer kwamen.’

Bewind

Onder de noemer ‘huishoudgeld’ verdwijnen nog veel meer hoge bedragen naar haar eigen rekening. Om erger te voorkomen en om hun vader te beschermen, vragen de broers via de rechter bewindvoering aan. Maar voordat het zover is slaat de vrouw nog een keer toe. Zij gaat met hun vader naar 2 banken om 100.000 euro cash op te nemen van zijn spaarrekeningen. 

Daarna worden zij nog een keer onaangenaam verrast. Zij ontdekken dat hun vader met de vrouw in ondertrouw is gegaan en kunnen nog net met hulp van hun notaris het huwelijk voorkomen. Ondertussen zou er in totaal een half miljoen zijn verdwenen.  

De broers zijn na overleg met hun advocaat niet naar de politie gegaan. Volgens de advocaat er is in hun geval geen wettelijke grond om aangifte te doen.  

De naam van Mark en Jeroen zijn  om privacy-redenen gefingeerd. 

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Wilsonbekwaam
Verkenning Research Opnames Uitzending

Wilsonbekwaam

Uitzending

Dinsdag 10 april om 21:25 uur op NPO2. Mag een verstandelijk beperkte een testament tekenen? Wat is de rol van de notaris om misbruik van deze kwetsbare groep te voorkomen?

Deel jouw ervaring 25 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 10 april 2018 om 21:25  NPO2

126 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Wilsonbekwaam

Oproep:

Herken je de ervaringen van Mark en zijn broer Jeroen?
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat moet je doen als je hoogbejaarde vader bestolen wordt door de buurvrouw, de nieuwe vriendin of de huishoudster en dat ze flinke bedragen opneemt van de bankrekening? Hoe kom je erachter of dit ...
Alles over dit onderzoek