Enschede mag aanvragers bijstand eerst 4 weken laten wachten

donderdag 05 februari 2015 Leestijd: 2 min.

image-4087457 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

donderdag 05 februari 2015 Leestijd: 2 min.

De sociale dienst in Enschede vraagt mensen die een bijstandsuitkering aanvragen eerst vier weken te zoeken naar werk. Mocht dat niet lukken dan kunnen ze zich daarna melden om alsnog een uitkeringsaanvraag in te dienen. Deze zoekperiode is wettelijk geregeld voor aanvragers tot 27 jaar. Enschede heeft deze zoektermijn ook ingesteld voor 27-plussers. Een tipgever meldt ons dat voor problemen zorgt.

Na onze uitzending 'Hoe sociaal is de Sociale Dienst?' kregen wij meerdere reacties. In de aflevering is te zien hoe de per 1 januari ingevoerde bijstandsregels mensen wanhopig kunnen maken. lees ook: 'De Sociale Dienst gaf mij het laatste zetje' vrijdag 16 januari Dit zagen we bij onze eerste tipgever Arend die zich van het leven beroven als enige uitweg zag voor zijn problemen met de sociale dienst. Zijn poging mislukte.

Vier weken wachten

In ons onderzoek naar de Sociale Dienst hebben we diverse tips gekregen. Zo ook van Margriet Visser, fractievoorzitter van Enschede Anders. Volgens haar komen veel mensen in de problemen door de zoektermijn die in haar gemeente wordt gehanteerd. Mensen die bijstand aanvragen, moeten eerst 4 weken naar werk zoeken. Mocht dat niet lukken dan kunnen ze zich daarna melden om alsnog een uitkeringsaanvraag in te dienen.

Deze zoekperiode is wettelijk geregeld voor aanvragers tot 27 jaar. Enschede heeft deze zoektermijn ook ingesteld voor 27-plussers. Uitkeringsgerechtigden in Enschede zijn kritisch over de 4-weken-zoektermijn, omdat het daarmee 4 weken langer duurt alvorens hun aanvraag in behandeling wordt genomen. En dit kan tot gevolg hebben dat ze de huur niet kunnen betalen.

Fragment 1

Niet in strijd met de wet

Volgens staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) mag de gemeente Enschede mensen die bijstand aanvragen eerst 4 weken naar werk laten zoeken.

‘Voor zover ik heb kunnen constateren, handelt de gemeente Enschede niet in strijd met de wet.’

De staatssecretaris is wel kritisch op de manier waarop de gemeente Enschede burgers hierover informeert.

‘De teksten op de website en in de brief aan burgers, die u als bijlage bij uw brief hebt gevoegd, kunnen tot verwarring leiden.’

Dat schrijft de staatssecretaris in antwoord op vragen van de lokale fracties van SP en Enschede Anders.

Onvoldoende compensatie Rijk

De Monitor besteedt komende zondag aandacht aan de situatie in Enschede. De gemeente kampt met een hoge werkloosheid van 18 procent, tegen 8 procent gemiddeld. De gemeente zegt hiervoor onvoldoende gecompenseerd te worden door het Rijk. Bovendien heeft zij de opdracht gekregen van het ministerie van Sociale Zaken om de instroom in de bijstand te beperken.

Fragment 3

De Nationale Ombudsman doet onderzoek naar de werkwijze van de sociale dienst Enschede bij uitkeringsaanvragen. Aanleiding voor het onderzoek vormen tientallen tips die aangedragen zijn door het burgerinitiatief Sociaal Hart Enschede en de lokale partij Enschede Anders.

Ons onderzoek gaat ook verder. Heb jij tips over dit onderwerp? Dan horen we graag van je op: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek