Enquête onder wethouders sociale zaken over bijstandsfraude

donderdag 23 april 2015 Leestijd: 1 min.

Foto enquete /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 23 april 2015 Leestijd: 1 min.

Vandaag gaat de enquête onder wethouders sociale zaken de deur uit. Samen met Binnenlands Bestuur, het vakblad voor ambtenaren, bevragen we alle gemeenten over het beleid rond bijstandsfraude.

Uit verschillende uitzendingen bleek dat mensen botsen met de sociale dienst over strenge regels en de forse maatregelen die worden opgelegd. Zoals Arend, die onterecht lange tijd geen uitkering kreeg en uiteindelijk een zelfmoord poging deed. En Diane van Aalderen, die vijfendertigduizend euro terug moet betalen omdat ze op de kleinkinderen paste. Of de verschillende verhalen over mensen die beticht worden van het handelen en fokken van Maine Coon raskatten en daar flink voor moeten boeten.

We hebben inmiddels al enkele gesprekken gevoerd met wethouders van verschillende partijen. Waar de ene waarschuwt dat een uitkering een vangnet is en geen hangmat, zeggen anderen dat het beleid ervoor zorgt dat je met een kanon op een mug schiet.

Door de enquête onder de wethouders willen wij een breder beeld krijgen van deze problematiek. Zijn het incidenten of zijn de problemen structureler van aard? En welke rol speelt het beleid dat door het kabinet wordt opgelegd aan de gemeenten?

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

542 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek