Natuur en milieu / Rookoverlast

Enquête GGD: Meer maatregelen nodig om overlast door houtrook tegen te gaan

zaterdag 17 december Leestijd: 2 min.

Teun van de Keuken hakt hout om zijn houtkachel te branden. /

Anne de Blok

Verslaggever

zaterdag 17 december Leestijd: 2 min.

Mensen die overlast ervaren door houtrook worden onvoldoende beschermd, dat stellen alle 25 GGD-en in Nederland in een enquête die uitgevoerd is door De Monitor. Ze pleiten allen voor meer maatregelen om overlast door houtrook tegen te gaan. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) sluit zich hierbij aan: ‘We gaan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu vragen om een handhaafbare beoordelingsmethode. Gemeenten hebben meer handvatten nodig en die moeten van het Rijk komen.'

Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, ontsteken steeds meer huishoudens de open haard. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit een met hout gestookte installatie, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). En niet zelden leidt dat tot overlastgevende situaties. Eén op de tien Nederlanders ervaart hinder van de buren die een houtkachel of open haard stoken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'Eén op de tien Nederlanders ervaart hinder van de buren die een houtkachel of open haard stoken'

Instanties kunnen echter weinig doen voor mensen die overlast door houtrook ervaren. Volgens het landelijk Bouwbesluit mogen mensen vanaf hun perceel geen hinder of schade voor anderen veroorzaken. Maar een probleem voor gemeenten is dat het lastig objectief vast te stellen is wat hinder is en wat het verband is tussen de hinder en de open haard of houtkachel van de buren. Ook zijn er geen normen vastgelegd die vaststellen wanneer houtrook schadelijk is.

lees ook: Wat kan je doen tegen de rook uit de schoorsteen van je buurman? zaterdag 17 december

En daar maken de GGD’en in Nederland zich zorgen over, want houtkachels stoten inmiddels bijna net zoveel fijnstof uit als al het wegverkeer in Nederland, blijkt uit cijfers van emissieregistratie.nl. Mensen die overlast ervaren door houtroken, worden dan ook onvoldoende beschermd, blijkt uit een enquete onder alle 25 GGD’en in Nederland. Allen antwoorden dat er meer maatregelen moeten komen, zoals het vastleggen van een luchtkwaliteitsnorm, het stellen van strengere eisen aan houtkachels of het aanwijzen van houtstookvrije buurten.

Enquete_een.jpg

We legden de enquête resultaten voor aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Zij legt de bal weer terug bij de gemeenten: ‘Omdat bij deze problematiek plaatselijk grote verschillen bestaan, ben ik voorstander van de huidige lokale aanpak. Gemeenten kunnen nu op basis van het landelijke Bouwbesluit zelf optreden tegen houtrookoverlast,’ aldus de staatssecretaris.

‘Dat ben ik niet met haar eens,’ reageert Isabelle Diks, wethouder duurzame ontwikkeling in Leeuwarden namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). ‘Als de schoorsteen van de stoker de juiste lengte heeft en op de juiste plek staat, dan voldoet het aan het Bouwbesluit en kan je als gemeente verder niets meer doen. Terwijl de buren wel degelijk hinder ondervinden van de rook.’ De VNG gaat de staatssecretaris daarom alsnog vragen om handhaafbare beoordelingsmethoden. ‘Gemeenten hebben meer handvatten nodig en die moeten van het Rijk komen.'

Enquete_twee.jpg

Moeten er meer maatregelen komen om overlast door hout stoken tegen te gaan? Kijk vanavond naar onze uitzending over rookoverlast om 22.35 uur op NPO2.

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok Verslaggever
Anne de Blok heeft een onbeheersbare drang om te zoeken naar datgene wat verborgen blijft. Dat bracht haar tijdens haar studie al aan tafel bij oud-minister Margreeth de Boer, waarmee ze uitgebreid sprak over het Schipholdossier en de 'echte' reden waarom ze niet door wilde voor een tweede termijn als minister van milieu. Hoewel dat verhaal veel nieuws maakte, koos ze daarna voor onderwerpen die wat actueler zijn. Momenteel werkt ze namelijk als jongste bediende voor De Monitor waar ze furore maakte met een drieluik over ‘Verwarde Mensen’. Inmiddels heeft Anne de stap gezet als verslaggever.
Lees verder
@annedeblok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, ontsteken steeds meer huishoudens de open haard. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit een met hout gestookte installatie. En niet zelden leidt dat tot overlastgevende situaties. Moeten er meer maatregelen komen om hout stoken te reguleren?

Alles over dit onderzoek