En weer nemen bewoners publieke voorziening over; ditmaal het zwembad

donderdag 30 mei 2019 Leestijd: 2 min.

Voorzitter Eltje Toutenhoofd / De Monitor

Merel Driessen

Redacteur

merel.driessen@kro-ncrv.nl

donderdag 30 mei 2019 Leestijd: 2 min.

In veel krimpgebieden zijn het vrijwilligers die de laatste voorzieningen overeind houden. Zo ook in Musselkanaal waar het openluchtzwembad dreigde gesloten te worden. Totdat bewoners besloten het over te nemen. 

Nu gaat het zwembad het tweede seizoen in dat het op vrijwilligers draait. ‘Als we er met de club voor kunnen zorgen dat dit openblijft, ben ik een tevreden mens.’

Wie op een doodgewone donderdagmiddag naar Zwembad De Horsten in Musselkanaal rijdt, ziet daar een handjevol inwoners druk aan het werk. Het zijn vrijwilligers die het zwembad hebben overgenomen. Een van hen staat de ingang op te knappen, een ander is druk bezig de abonnementen te maken. ‘We hebben nu zo’n 700 abonnees en dat is alleen in de voorverkoop,’ vertelt ze. ‘We hopen dat er nog veel meer mensen bijkomen. We gaan voor de 1000.’ 

lees ook: Oudere in krimpgebied: ‘Zonder auto kan je hier niets’ donderdag 23 mei

Goedkoper

De gemeente Stadskanaal, waar Musselkanaal onder valt, maakte vorig jaar bekend te gaan bezuinigen op de zwembaden in de gemeente. De dorpsbewoners van Musselkanaal besloten het ‘Dorpsbedrijf’ op te richten en het zwembad over te nemen. Vrijwilligers maken het zwembad schoon, zitten achter de kassa en zorgen ervoor dat het groen er netjes bij ligt. Volgens voorzitter Eltje Toutenhoofd is de gemeente met de vrijwilligers veel goedkoper uit: ‘De gemeente begroot nu 150 duizend euro voor het zwembad. In ons bedrijfsplan worden deze kosten gereduceerd tot een gemeentelijke bijdrage van 40 à 50 duizend euro.’ 

Ook ‘het hart’ van het zwembad is de verantwoordelijkheid van de vrijwilligers, vertelt Eltje. Hij laat de grote pomp van het zwembad zien, waar allerlei knoppen op zitten. ‘Als je deze knop openzet, dan heb je kans dat het hele zwembad leegloopt.’ Eltje vertelt dat de vrijwilligers een instructie hebben gehad over hoe de pomp werkt. Bij de pomp hangt ter herinnering nog een briefje met de precieze instructies. 

lees ook: Schooldirecteur krimpgemeente: ‘Leerlingen in Nederland krijgen ongelijke kansen’ dinsdag 21 mei

Spanning

Ondanks dat de vrijwilligers vorig jaar zomer volgens Eltje een goed seizoen hebben gedraaid, is de toekomst van het zwembad onzeker. Er is sprake van achterstallig onderhoud. Kosten: 400.000 euro, op rekening van de gemeente. Voordat hierover een besluit wordt genomen, heeft de gemeente het Dorpsbedrijf twee seizoenen gegeven om het zwembad weer rendabel te maken. In juli beslist de gemeenteraad of ze er nog geld voor over heeft. Zo niet, dan dreigt het zwembad alsnog gesloten te worden. 

Een sluiting zou volgens Eltje een groot gemis zijn in het dorp. ‘In de ogen van een groot deel van de Musselkanalers is het zwembad niet alleen een bak met water,’ vertelt hij. ‘Het heeft een sociale functie. Er wordt veel met elkaar gesproken en zwemmers delen hier lief en leed met elkaar. Als dit wordt afgebroken, ontstaat hier een lelijke plek. En dat wil ook niemand.’ 

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief en je krijgt iedere 2 weken een update. 

 

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Krimpgebieden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Krimpgebieden

Uitzending

De krimpgebieden aan de randen van Nederland dreigen onleefbaar te worden. De vergrijzing zet in rap tempo door, jongeren trekken weg, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft de grootste moeite op peil te blijven. Hoe houden we het leefbaar op het platteland? En hoe groot is de kloof tussen Randstad en platteland? Zondag 2 juni, 22:40 uur, NPO2.

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 02 juni 2019 om 22:40  NPO2

49 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Merel Driessen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De krimpgebieden aan de randen van Nederland hebben het moeilijk. De vergrijzing zet in rap tempo door, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft moeite om op peil te blijven.
Alles over dit onderzoek