En hoeveel weegt uw aangifte?

zaterdag 08 maart 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zaterdag 08 maart 2014 Leestijd: 1 min.

Wat doet de politie eigenlijk met uw aangifte? Wij keken er van op maar uw aangifte wordt gewogen. De politie krijgt zo veel binnen dat ze stapeltjes maken, van belangrijk tot onbelangrijk. Belangrijk gaat voor, dat snap je. Maar het onbelangrijkste stapeltje kan wel 6 maanden blijven liggen. De criteria liggen wel een beetje voor de hand: Hoe ernstiger de misdaad, hoe meer punten. Maar ook, hoe sterker het bewijs, hoe meer punten. Andersom, hoe meer moeite ze moeten doen om het bewijs te vergaren, des te minder punten. Is het misdrijf een prioriteit van minister Opstelten, zoals woninginbraak, dan krijgt het extra punten. Maar ook lokale prioriteiten, zoals zakkenrollen in Apeldoorn, levert weer punten op.

Hoeveel punten je aangifte uiteindelijk ‘scoort’, hoor je natuurlijk niet. Maar het heeft grote gevolgen. Veel punten betekent dat de politie onmiddellijk aan de slag gaat. De rest wordt uitgesteld. En uitstel kan natuurlijk afstel betekenen. Lees dit niets verhullende commentaar van een politieman op onze Monitor-website.

“Na 60 dagen krijgen burgers standaardbrief met mededeling: “geachte heer mevrouw, uw aangifte heeft geen opsporingsindicatie etc”. Ik ben  op eigen initiatief nog een keer door de stapel gegaan en vond zeker 10 zaken die wel opsporingsindicatie hadden. Deze mensen krijgen dus een onjuiste brief van de politie.”

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek