Eis gezonde schoolkantines in 2015 wordt niet gehaald

zondag 01 februari 2015 Leestijd: 1 min.

bg_dikkekinderen_bron kopie_0 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zondag 01 februari 2015 Leestijd: 1 min.

De wens van de Tweede Kamer om alle schoolkantines in Nederland gezond te maken gaat niet vervuld worden. Van de 2000 schoollocaties halen maar 105 de norm van het Voedingscentrum. Dat is bij lange na niet de 100%, zoals is vastgelegd in een aangenomen motie uit 2009, maar slechts 5%. Zo blijkt uit ons onderzoek.

Een van de vele speerpunten van het overheidsbeleid rondom obesitas onder jongeren is het uitvoeren van de zogenaamde motie Vendrik uit 2009, waarin scholen zelf verantwoordelijk zijn voor een gezonde school(omgeving). In deze motie, die ook is overgenomen door het kabinet, legt de Tweede Kamer de eis neer dat in 2015 alle schoolkantines gezond moeten zijn. Deze norm gaat dit jaar niet gehaald worden.

De uitvoering van de motie is belegd bij het Voedingscentrum, maar die heeft pas sinds enkele jaren de middelen om een Schoolkantine Brigade op pad te sturen. Uit een onderzoek van iResearch Gezondheidsinformatie, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat er van alle scholen die door de Brigade bezocht zijn vrijwel geen enkele school ongezonde producten heeft verwijderd. Bovendien telt de Brigade maar 11 controleurs die ook nog eens geen bevoegdheid hebben om een gezonde kantine af te dwingen.

Bekijk vanavond onze uitzending om 22.35 uur op NPO2. Onder andere in de reportage van vanavond een interview met Paul Rosenmöller van het Convenant Gezond Gewicht. Een kort voorproefje:

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Dikke Kinderen
Verkenning Research Opnames Uitzending

111 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We gaan op zoek naar de hoofdrolspelers in de strijd tegen obesitas. Onze vraag is of we het overgewicht bij jongeren wel goed aanpakken. Wat veroorzaakt overgewicht, welke maatregelen moeten genom...
Alles over dit onderzoek