‘Eindredacteur social media bij politie is er niet’, en komt er ook niet

vrijdag 15 september 2017 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2017-09-15 om 13.39.38 (2) /

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

vrijdag 15 september 2017 Leestijd: 1 min.

Agenten kunnen zonder tussenkomst van een eindredacteur berichten op social media blijven plaatsen. Ook al levert dat af en toe problemen op. 'Maar je moet collega’s ook echt die professionele ruimte laten.' Dat zegt Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, vrijdagochtend in het radioprogramma De Ochtend. Hij reageert daarmee op de uitkomsten van het onderzoek van de dataredactie van KRO-NCRV.

Wij onderzochten alle 149 video's van politievloggers Jan-Willem en Tess, en ontdekten dat verdachten en slachtoffers vaak herleidbaar in de video’s staan. De gezichten van betrokkenen zijn onherkenbaar gemaakt, maar de omgeving geeft te veel persoonsgegevens weg. Daardoor zijn deze mensen tot een adres, en dus een persoon te herleiden.

Agenten krijgen daar volgens De Milde alle ruimte voor. Er is momenteel geen eindredactie voor vlogs, of andere uitingen op social media. In het geval van Jan-Willem is er van tevoren ook geen toestemming gevraagd om met de politievlogs te beginnen.

'Over het algemeen weten de politiemensen heel goed waar ze zich aan moeten houden. Daarbij moeten zij zich aan de wettelijke bepalingen houden.' Uit het onderzoek van de dataredactie blijkt dat de politievloggers alsnog steken laten vallen.

'Wij moeten altijd zorgvuldig zijn over wat wij naar buiten brengen. Dit vinden wij ook heel vervelend. Daar moeten wij ook excuses voor aanbieden als dat nodig is,' aldus De Milde.

Aanscherpen socialmedia-beleid

Naar aanleiding van het onderzoek van de dataredactie scherpt de politie het socialmedia-beleid aan, wordt beter intern toezicht op social media beloofd en worden video's met herleidbare personen verwijderd. Op het intranet van de politie worden tips gedeeld over hoe zij met social media om moeten gaan, en er wordt op wet- en regelgeving rondom privacy gewezen.

Verder zal er niet veel veranderen .’Wij willen ruimte laten voor mensen in het korps om te blijven experimenteren.’ Ook al worden daar in de praktijk fouten bij gemaakt, waarbij in dit geval de privacy van verdachten en slachtoffers is geschonden. 'We leren elke dag hoe we dit middel zo goed mogelijk kunnen gebruiken. Dit is echt een heel goed leermoment geweest, en ik ben overtuigd dat we het in de toekomst beter gaan doen.'

Wij blijven de aankomende tijd de politie volgen op social media. Heb jij nog tips over berichten die door agenten op Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat of Youtube zijn geplaatst? Mail dan naar tip insturen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek