Eindelijk een rechter voor Gerrit

dinsdag 07 juli 2015 Leestijd: 2 min.

Gerrit_0 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 07 juli 2015 Leestijd: 2 min.

Discriminatie is al erg, maar vier jaar moeten wachten op een oordeel van Justitie vind ik in de zaak Gerrit mogelijk erger. Gelukkig voor hem was afgelopen donderdag eindelijk een zitting in de rechtbank. Hier onze uitzending over zijn zaak.

De zaak van Gerrit lijkt vrij eenvoudig: zijn sollicitatieprocedure voor een vrijwilligersplek wordt gestaakt als hij vertelt dat hij een hiv-besmetting heeft. Pure discriminatie, vond niet alleen Gerrit. Hij doet aangifte bij de politie omdat hij de vrijwilligersorganisatie ook strafrechtelijk wil vervolgen. Maar dat gaat zo maar niet! Gerrit verzandt in absurd lange procedures. Zowel het Openbaar Ministerie als het Gerechtshof erkennen nu dat Gerrit’s zaak slecht is afgehandeld.

Hier nog een keer de lengte van Gerrit’s procedure:

  • September 2011: Aangifte gedaan
  • Januari 2012: OM seponeert, Gerrit start artikel 12-procedure
  • Januari 2014: Gerechtshof oordeelt: OM moet vervolgen
  • December 2014: OM doet bewilligingsverzoek bij het Hof om niet te vervolgen.
  • Januari 2015: Hof ontkent dit verzoek ontvangen te hebben!
  • Februari 2015: Gerrit benadert De Monitor, wij bellen met OM
  • Maart 2015: OM gaat toch vervolgen. Na ons telefoontje bekeken ze de zaak opnieuw.
  • Juli 2015: Rechtzaak

Afgelopen donderdag zat Gerrit dan eindelijk met een kleine afvaardiging van familie en vrienden achter in de Alkmaarse rechtzaal. Hij was gespannen, want het OM had de afgelopen weken overwogen alsnog vrijspraak te eisen. Dat zou een behoorlijk botte manoeuvre zijn geweest zijn richting Gerrit, want na twee keer nee herzagen zij zelf na onze belletjes alsnog hun mening. En dat gezwabber verdiende al niet de schoonheidsprijs, vonden ze zelf.

Toch is het lastig voor het OM: alles hangt af van de vraag of zijn hiv-besmetting juridisch uitgelegd kan worden als een “handicap”. In het wetboek van Strafrecht is discriminatie vanwege “chronische ziekte” namelijk niet opgenomen. Om die reden wilde het OM tot nu toe niet vervolgen. Maar de tijden zijn veranderd. De tolerantie voor discriminatie is verminderd. En het Gerechtshof wilde juist wel vervolging omdat ze een principiële uitspraak over de kwestie wil.

Inlevingsvermogen

En dus kwam de officier van justitie donderdag met een uitgebreid betoog waarom een chronische ziekte soms een handicap is. En de advocaat van de tegenpartij herinnerde op zijn beurt het OM er aan dat ze dit zelf tot voor kort niet eens vond. Voer voor juridische fijnproevers.

Ik was meer geïnteresseerd in de houding van het Respijthuis: vrijwilligers die met de beste bedoelingen goed werk verrichten, en die tot hun eigen verbijstering in een discriminatiezaak terecht zijn gekomen. Ook voor hen geldt dat ze niet verdienen dat de zaak zich zo lang voortsleept.

Maar ik was verbaasd over hun gebrek aan inlevingsvermogen. Ze zijn vooral verontwaardigd over de felheid waarmee Gerrit van zich af is gaan bijten. Maar op de vraag of ze zich konden voorstellen dat een afwijzing vanwege hiv Gerrit diep had geraakt, was het antwoord “kan me geen beeld van vormen wat dat is.”

De officier van justitie was hard in haar oordeel: “U heeft deze man weggezet als eng, minderwaardig en gevaarlijk. Dat straalt uit op alle mensen met een hiv-infectie.” Ze eist een voorwaardelijke boete van 500 euro en een gift van dezelfde hoogte voor het Aidsfonds. Uitspraak is op 16 juli. Dan is eindelijk een punt achter de zaak gezet.

Lees meer over

Werk en inkomen Discriminatie
Verkenning Research Opnames Uitzending

Discriminatie

Uitzending

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Deel jouw ervaring 27 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 17 februari 2020 om 22:15  NPO2

115 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten.
Alles over dit onderzoek