Oproep Heel Holland Zakt

Eigenaar monument: “Ik heb hier mijn ziel en zaligheid in gestopt. Maar door de droogte zakt mijn pand nu van de dijk af”

woensdag 05 augustus 2020 Leestijd: 2 min.

De woning van Silvester / De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

woensdag 05 augustus 2020 Leestijd: 2 min.

“Kijk, toen ik deze vier jaar geleden neerzette, stond hij recht.” Architect Silvester van Veldhoven wijst naar de vlaggenmast in de tuin van zijn monumentale pand in Zutphen. Die staat scheef als de toren van Pisa. Silvester kocht de voormalige stoomwasserij van meer dan honderd jaar oud in 2013 om ‘m in ere te herstellen. Maar door de droogte zakt het pand nu letterlijk onder hem vandaan.

We komen met Silvester in contact voor ons onderzoek Heel Holland Zakt. Hij leidt ons rond door de oude stoomwasserij, waar hij zelf woont en werkt, en waarvan hij de oude bedrijfsruimte verhuurt als locatie. “Daar stond de ketel. Hier hingen de drijfstangen. Prachtig toch?” De IJsselstroom, zoals het pand langs de rivier de IJssel in Zutphen heet, is een gemeentelijk monument. Silvester: “Ik heb het vier jaar geleden gekocht om op te knappen en weer voor de volgende honderd jaar klaar te maken.”

Rugklachten

Silvester en zijn toenmalige partner haalden het hele pand leeg en restaureerden de schoorsteen en de oude luikjes. Ze repareerden de gaten in de muren en pleisterden de buitenmuren. Ze brachten een warmwaterpomp aan om het zo duurzaam mogelijk te maken. Silvester: “We kregen zoveel complimenten toen het af was. We zaten zelfs met het pand in allerlei lifestyleprogramma's.”

A dream come true dus. “Tot ik een keer naar buiten stapte en een stuk pleisterwerk vond hier naast de voordeur.” In het begin dacht Silvester er niet te veel over na. Tot er een scheur volgde en toen nog een. Maar hij realiseerde zich pas echt wat er aan de hand was toen hij pijn in zijn rug kreeg.

Hij neemt ons mee de trap op, naar de bovenverdieping. “Hier zat ik te werken,” vertelt Silvester. “Met het mooiste uitzicht over de IJssel, en ik dacht: wat voel ik toch? Het lijkt wel of ik scheefgroei.” Hij legde een balletje op de vloer en die rolde zo de vloer af. “Er bleek twee centimeter verschil te zitten in de vloer aan de ene kant van mijn bureau en aan de andere kant. Nu leg ik een schuine plaat onder mijn bureaustoel om recht te kunnen werken.”

‘Nog nooit zo droog geweest’

Wat is er dan aan de hand dat de IJsselstroom zo scheef zakt? Silvester heeft wel een idee. “Je moet het zo zien dat hier een dijk is, een terp met de IJsselstroom erop en dan een zijgeul van de rivier, de uiterwaarden en de IJssel. Het pand draait zo van de terp af.”

Had hij dat niet kunnen weten toen hij het kocht? Hij is immers architect en ook nog stedenbouwkundige, vertelt hij. Silvester: “Niet dat het zo snel zou gaan. Dit pand staat hier al meer dan honderd jaar. Oude bewoners vertellen me dat het hier nog nooit zo droog is geweest. Die zijgeul heeft niet eerder zonder water gestaan, en nu al twee jaar achter elkaar. Daardoor zakt de terp in, hij krijgt geen ruggensteun meer.”

Silvester weet niet meer wat hij moet doen. Hij heeft de schuifpui gestut en een plaat onder zijn bureau gemaakt. “Maar dat is symptoombestrijding. Dit is een monument met cultuurhistorische waarde, dat willen we kennelijk met zijn allen behouden. Ik heb daar mijn ziel en zaligheid in gestopt. Maar nu is mijn budget op. Ik kan niet nog eens tonnen uitgeven om de gevolgen van de droogte tegen te gaan. Dan ga ik failliet.”

Oproep

Silvester wil dat zijn pand nog honderd jaar meegaat en niet straks wegzakt in de rivier. Kamp jij met dezelfde problemen? Hoe pak jij dit aan? 

 

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Research

1 miljoen Nederlandse huizen lopen het risico op verzakking. En dat lijkt ook steeds vaker tot schade te leiden. Woon jij in het oosten of zuiden van het land en kamp je met schade door verzakkingen? Laat het ons weten!

Deel jouw ervaring 50 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 21 april 22:20u, NPO2

126 tips

ontvangen

Wonen en leefomgeving / Heel Holland Zakt

Oproep

Silvester wil dat zijn pand nog honderd jaar meegaat en niet straks wegzakt in de rivier. Kamp jij met dezelfde problemen? Hoe pak jij dit aan?
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek