Eigen geld eerst

vrijdag 16 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Tandarts patient behandeling 1 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 16 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Patiënten krijgen niet altijd hun geld terug als ze te veel betalen aan hun zorgverlener. Dat komt omdat de zorgverzekeraars foutieve declaraties niet één op één terugbetalen.

Dat blijkt als we een tip natrekken van een tandarts. Hij meldt ons dat zorgverzekeraars geld op hun rekening laten staan dat eigenlijk de patiënt toebehoort. De tip is onze volgende stap in het dossier Dokters in de knel.

Daad bij het woord

In augustus komen we in contact met een tipgever die vertelt over een conflict tussen Achmea en tandartsen. Dat ontstond nadat zorgverzekeraars te horen kregen dat ze meer fraude moeten opsporen. In januari 2014 voegde Achmea de daad bij het woord en eiste 4 miljoen euro aan foutieve tandartsdeclaraties terug. Dit ging niet alleen om fraude, maar (vooral) om fouten. Achmea daagde uiteindelijk één tandartsenpraktijk die de terugvordering weigerde, voor de rechter.

Afgelopen juni verloor Achmea die zaak. Tandartsen zijn natuurlijk heel tevreden, behalve de braveriken die de terugvordering al aan Achmea hadden gestort.

Principieel punt

Onze tipgever wil het vooral over een principieel punt hebben: Stel Jan declareert zijn tandartsrekening van 400 euro, maar moet zelf vanwege zijn aanvullende verzekering 100 euro bijlappen. Later blijkt de tandarts een foutieve declaratie te hebben ingediend, en vordert de zorgverzekeraar die 400 euro terug. Heeft de patiënt dan recht op die 100 euro?

Tandartsenorganisaties ANT en KNMT vinden dat Achmea dat wel zou moeten teruggeven. Als de patiënt zelf voor de zorg heeft betaald, terwijl de rekening later niet bleek te kloppen, moet dat geld terug naar die patiënt.

Volgende week gaan we in op de reactie van Achmea. Weet u hier meer van, of heeft u zelf meegemaakt dat u een foutieve declaratie niet terugkreeg van de verzekeraar, meldt het ons via demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek