Eerste uitzending 'Dokters in de knel': wat is het beroepsgeheim nog waard?

zaterdag 05 september 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-09-05 om 12.40.38 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zaterdag 05 september 2015 Leestijd: 1 min.

Zorgverzekeraars kijken mee in uw medisch dossier. Wat is het beroepsgeheim dan nog waard? Dat is een van de vragen waarop wij een antwoord zoeken voor ons dossier Dokters in de knel. Zorgverleners laten ons weten dat ze zich klem gezet voelen door controles van hun declaraties door de zorgverzekeraar.

Die controleert via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, wordt diegene aangeschreven. Artsen kunnen hierdoor in de knel komen: er volgen controles om het declaratiegedrag verder te onderzoeken. Bij de zwaarste vorm van controle worden ook patiëntendossiers ingezien.

De huisartsen voelen zich klem gezet: ze moeten of duizenden euro’s terugbetalen of uiteindelijk inzage geven in patiëntendossiers zodat ze hun declaraties kunnen verklaren aan de verzekeraar. Maar daarmee komt wel hun beroepsgeheim onder druk te staan. Weten patiënten dit? En wat betekent het voor het beroepsgeheim van de arts? Bekijk onze eerste uitzending van dit dossier:

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek