Eerste resultaten factsheet windmolens binnen

vrijdag 11 september 2015 Leestijd: 2 min.

wind-turbine-414214_1280 (1)_1 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 september 2015 Leestijd: 2 min.

We verzoeken onze bezoekers van de website om ons te helpen bij ons onderzoek naar de windmolens in de Veenkoloniën. We plaatsten daarom een document over de plannen, rapportages en onderzoeken van de afgelopen 8 jaar en vroegen je om mee te lezen en te melden wat je opviel.

Voor het onderzoek naar wat inspraak van burgers voorstelt bij dit soort projecten is het van belang dat we meer inzage krijgen. Sommigen komen met concrete punten, anderen delen hun analyse.

Een greep uit de eerste reacties:

  • De 5 inspraakavonden bestonden uit het bekijken van de plannen van de boeren, op papier en via beeld. Tegenstanders werden geweerd. De 4e inspraakavond is gekaapt door de tegenstanders, waardoor de 5e helemaal niet meer doorging en er veel politie op de been was.

  • De diverse overheden zijn niet in staat gebleken om een dergelijk proces te managen. De enige die goed zijn georganiseerd dat zijn de initiatiefnemers en de tegenstanders.

  • Het zogenaamde draagvlakonderzoek door de gemeenten Borger Odoorn en Aa en Hunze is niet objectief.

Soms krijgen we het verwijt dat we ons al hebben aangesloten bij de tegenstanders van windmolens. Dat doet Henk Daalder, die sowieso veel reageert, in een van zijn laatste berichten op de site. Daarom vertellen we nog iets meer wat we nu zoeken. Dat maakt duidelijk dat we naar ieders rol kijken.

‘De schuldige’

Als je als journalist een duidelijke boeman ontwaart, kan dat je verhaal toegankelijker maken. Daarom wordt er nogal gejaagd op ‘de schuldige’. Maar is dat nu de kern van het vak? Nu lijkt Daalder te denken dat wij in Henk Kamp onze boeman gevonden hebben. Maar zo ver zijn wij niet en we weten ook niet of we daar wel uitkomen.

Afgezien van het feit dat deze geschiedenis begon onder minister van der Hoeven, snappen we dat meerdere partijen verantwoordelijk zijn voor de manier waarop bewoners (niet) betrokken zijn. Neem de gemeente en de provincie.

Eeuwig open velden

Tot nu toe komen de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn er in ons onderzoek goed vanaf. Maar we hebben ook een vermoeden waar kritiek mogelijk is: hebben ze in het voorjaar van 2010 lopen slapen? Terwijl anderen, zoals de boeren, energiebedrijven en de Natuur en Milieufederatie Drenthe anticipeerden op de windmolenambitie vanuit het Rijk, droomden de gemeenten van eeuwig open velden. En wat deden ze toen ze, weliswaar vrij plotseling, ineens ingetekend stonden als windmolengebied? Hebben ze toen meteen, toen het procedureel kon, gereageerd, ingesproken of geprotesteerd? En hebben ze de bewoners geïnformeerd?

Mislukte strategie

De Provincie heeft voor 2010 allerlei windmoleninitiatieven tegengehouden. Toen ze de nationale doelstellingen niet meer uit Drenthe weg kon houden, ging het zo snel dat het ineens mogelijk werd gemaakt om in de twee genoemde gemeentes windmolenparken te plaatsen. Heeft de provincie de bewoners toen adequaat geïnformeerd? Heeft ze met haar anti-windmolenstrategie juist er voor gezorgd dat er in die twee gemeenten ineens heel veel windmolens moesten komen? Misschien weten jullie meer? Blijf ons helpen met ons onderzoeken en kom met uw tips!

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek