Eerste reacties op onze oproep

vrijdag 14 maart 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 14 maart 2014 Leestijd: 1 min.

Na de lancering van ons meldpunt hebben wij al een aardige hoeveelheid reacties mogen ontvangen. Dank daarvoor! Hieronder een greep uit de binnengekomen tips, van slachtoffers en van mensen die professioneel betrokken zijn bij de aanpak van woninginbraken.

Slachtoffers

Anoniem

De politie, met name de wijkagent, verdient een pluim maar tegelijkertijd kan ze onvoldoende oplossen en is de burger onvoldoende beschermd. Misschien moet de wetgever er voor zorgen dat politie, burgers en de beveiligingsbranche deze boeven harder kunnen aanpakken.

Anoniem

In de hele wijk werd ingebroken. Ze hadden de dief/dieven op camera bij de Rabobank en de beelden werden ingenomen, maar deze mochten niet gebruikt worden wegens privacy van de dader. De aangifte is dus onder op de stapel gekomen terwijl de daders makkelijk gepakt konden worden.

Marianne ten Cate

Politie is in januari 2013 bij mijn thuis geweest na een inbraak. Ik dacht dat het opgelost kon worden omdat ik aangegeven had wie het gedaan had. Tot nu toe niets gehoord.

Anoniem

Ik ben na iedere woninginbraak netjes op de hoogte gehouden; iedere keer viel er na ongeveer een maand of twee een brief op de mat met daarin de boodschap dat het onderzoek gesloten was omdat er geen aanwijzingen waren. Hierbij kreeg ik de indruk dat dit een automatische brief is die gewoon uit de computer komt rollen na een bepaalde tijd.

Politie

Anoniem – werkzaam bij de politie

Opstelten is een unicum aan het worden. Hij komt met wat wij noemen ‘Rambo plannen’. D.w.z. op papier is alles mogelijk. We zouden op papier aangiftes kunnen opnemen, tegelijk verkeerscontroles uitvoeren en een woninginbreker in de kraag grijpen. Echter dit alles kost tijd en mankracht. Iets wat de politie ernstig tekort komt.

Anoniem – veiligheidsdeskundige politie – portefeuille woninginbraak

De politie moet de burger meer betrekken in het proactief en repressief aanpakken van woninginbraken. Ondanks dat kan ik uit ervaring zeggen dat er in de eenheid Midden Nederland keihard geknokt wordt voor een innovatieve aanpak van woninginbraken met de nodige resultaten.

Anoniem – gepensioneerd politieagent

De ambitie van Opstelten om het aantal inbraken met 30 procent te verlagen is een lachertje.

Anoniem- werkzaam bij de politie

Bazen zijn enkel begaan met cijfers, als die goed zijn dan is realiteit niet belangrijk. Wat belangrijk is voor de burger wordt achteloos terzijde geschoven en de mensen op de werkvloer raken moedeloos, mogen het echte politie werk niet uitvoeren.

Herkent u dit? Of heeft u een andere ervaring of tip? Neem contact met ons op

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Meldpunt Woninginbraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

Meldpunt Woninginbraak

Uitzending

Deel jouw ervaring 17 andere artikelen in onderzoek

94 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Woninginbraak is een hardnekkig probleem. Inbrekers worden zelden gepakt, laat staan veroordeeld. De Monitor onderzoekt hoe dit kan.
Alles over dit onderzoek