Oproep Toezicht in de zorg

Een verbod op ‘homogenezing’ is nog ver weg

dinsdag 10 maart 2020 Leestijd: 2 min.

AMSTERDAM - Deelnemers tijdens de Pride Walk, een mars waarin deelnemers aandacht vragen dat iedereen zichzelf kan zijn. / ANP SANDER KONING

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 10 maart 2020 Leestijd: 2 min.

De Tweede Kamer wil een verbod op therapieën die zeggen homosexualiteit te kunnen genezen. Heeft dat kans van slagen?

Onze lieve Heer heeft rare kostgangers en dat geldt zeker voor die mensen die aan homogenezing doen.  We komen op dit onderwerp door ons onderzoek naar vaccinatie, autisme en homeopathie. Een deskundige noemt de homeopathische therapie die autisme zou genezen hetzelfde als homogenezing: iets wat aangeboren is, en (een deel van) je identiteit bepaalt, lijkt je te worden ontzegt. En dat bracht ons bij de vraag hoe de overheid met ‘homogenezing’ omgaat.

Demonen

Deze therapie kwam vorig jaar weer in het nieuws door een bericht in tv-programma EenVandaag. Een man vertelde dat hij als 17-jarige jongen van demonen was verlost. Die demonen waren verantwoordelijk voor zijn homosexualiteit. Hoe lang geleden dit was, bleef onduidelijk maar het moet gezien de leeftijd van deze man een flinke tijd geleden zijn.

Dit bericht leidde tot Kamervragen en daarna een motie waarin een meerderheid de minister vraagt om een wetsvoorstel “met als doel een ieder die de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van een ander probeert te veranderen, te onderdrukken of uit te wissen, te bestraffen”, oftewel een verbod.

Een wettelijk verbod is nogal wat

Deze motie is van mei 2019 en nog altijd is er geen zicht op zo’n verbod. Minister van Emancipatiebeleid Van Engelshoven gaat het onderzoeken. Eerst komt er een rapport over hoe vaak dit eigenlijk gebeurt. “Dat proberen we daarin kwantitatief te onderbouwen, want een wettelijk verbod is nogal wat. Je regelt niet zomaar iets bij wet.” In juli volgt dan een tweede rapport met mogelijke beleidsmaatregelen. 

Het is maar de vraag wat de uitkomst hiervan is. Zo zou het zomaar kunnen dat de therapie zo weinig wordt aangeboden dat de minister afziet van een verbod. Bovendien wijst ze erop dat een therapie onder het mom van homogenezing vaak al een soort misleiding is en mogelijk nu ook al strafbaar. 

Geen toezicht

Eerder liet een andere minister ook al doorschemeren dat het niet eenvoudig is dit soort praktijken aan te pakken. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg schreef naar aanleiding van de Eenvandaag-uitzending: “In dit geval (homosexualiteit, red.) is geen sprake van ziekte en daarmee ook niet van op genezing gerichte zorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt op dit soort situaties dan ook geen toezicht. IGJ kan in een individuele situatie als aantoonbaar sprake is van het toebrengen van ernstige schade c.q. mishandeling, altijd aangifte doen bij het Openbaar Ministerie (OM).”

We stuiten hier op een fundamenteel uitgangspunt bij de toezicht in de zorg in Nederland. Het staat iedereen vrij om cursussen, coaching of therapieën te geven zolang die niet zijn voorbehouden aan gereguleerde beroepen zoals beschreven in de Wet BIG. In gewone mensentaal: als de wet een therapie niet expliciet koppelt aan een bepaald type zorgverlener, mag verder heel veel.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Vaccinaties
Verkenning Research Opnames Uitzending

Vaccinaties

Research

Deel jouw ervaring 35 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 23 oktober 21:25u, NPO2

309 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Vaccinaties

Heb jij ervaring met homeopathische behandelingen van autisme?

Wij zijn op zoek naar mensen die meer weten over de homeopathische behandeling van autisme. Ben jij of ken jij iemand die zo'n behandeling heeft ondergaan? En zo ja: was de behandeling zinvol? Of juist niet? Reageren kan hier.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Homeopathie als alternatief voor vaccinaties: Volgens tal van homeopaten werkt het ‘aantoonbaar’ even goed. Hoe verantwoord is dat?
Alles over dit onderzoek