Een staatssecretaris met twee gezichten?

woensdag 19 november 2014 Leestijd: 1 min.

2014-11-19 - Klijnsma beantwoordt kamervragen - site /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

woensdag 19 november 2014 Leestijd: 1 min.

Staatssecretaris Klijnsma spreekt zichzelf tegen in haar antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Sadet Karabulut naar aanleiding van onze uitzending. Ze is nu ineens tegen verdringing, maar was in onze uitzending nog vóór! Verder wil ze niet inhoudelijk reageren op onze uitzending over werkloosheid. Ze verwijst alles door naar de gemeenten. Dus geen reactie op smartcab en geen reactie op de man die 32 uur per week schoffelt voor 407 euro in de maand.

Verdringing onder ogen zien

In onze uitzending reageerde de staatssecretaris op onze enquête. Daaruit bleek dat 32% van de werkgevers eigen personeel heeft moeten ontslaan omdat ze in het kader van social return uitkeringsgerechtigden moesten aannemen. Na wat duw en trekwerk accepteerde Klijnsma uiteindelijk dat dat iets is “wat je onder ogen moet zien.” Zo verliep het interview:

Vraag:

“Als u consequent bent dan zegt u ik sta er voor als die mensen met een afstand, of die werkloze een plekje krijgt, en het leidt tot verdringing, dan zij dat zo. Dan moeten we dat als Nederland accepteren.”

Antwoord:

“Nou aan het eind van de rit is dat iets wat je onder ogen moet zien. Want zo simpel ligt het altijd als er gesolliciteerd wordt en er heel veel gegadigden zijn, dan wordt er iemand uitgezocht en die krijgt het plekje en de andere mensen allemaal niet. En ik constateer dat er heel veel iemanden zijn geweest die heel lang geen perspectief hebben gehad en weet u die gun ik nu zo dat die ook een keer mee mogen doen.”

Twee gezichten

Klare taal, de staatssecretaris accepteert verdringing omdat ze begaan is met de zwakken. Maar nu verwijst ze ineens naar een brief van 1 oktober. Dat is een dag na de uitzending. Nu is ze ineens tegen! “Daar waar dat (social return, BH) echter ten koste gaat van de bestaanszekerheid van mensen mét een baan, schiet het zijn doel voorbij. Social Return is immers niet gericht op het vervangen van een deel van het vaste personeel door werklozen.” SP-kamerlid Sadet Karabulut (SP) is tegen de verdringing. Zij vindt dat Klijnsma verantwoordelijk is voor de wet- en regelgeving die dat mogelijk maakt. Maar de staatssecretaris praat de problemen weg door te verwijzen naar de gemeentes. Karabulut zegt het probleem (opnieuw) aan de orde te gaan stellen.

Lees meer over

Werk en inkomen Werkloos en boos
Verkenning Research Opnames Uitzending

267 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe gaan we in Nederland om met werklozen? Miljoenen worden uitgetrokken om mensen weer aan een baan te helpen via allerlei maatregelen en subsidies. Zijn ze zinvol?
Alles over dit onderzoek