Natuur en milieu / Rookoverlast

Één op de tien Nederlanders ervaart hinder van buren die een houtkachel stoken

zondag 18 december Leestijd: 2 min.

Mensen die overlast ervaren door houtrook worden dan ook onvoldoende beschermd, blijkt uit een enquête onder 25 GGD'en /

Anne de Blok

Verslaggever

zondag 18 december Leestijd: 2 min.

De Kerstdagen komen eraan dus de open haard kan weer aan. Maar erg milieuvriendelijk en gezond is het niet. Houtkachels stoten namelijk bijna net zoveel fijnstof uit als al het wegverkeer in Nederland, blijkt uit cijfers van emissieregistratie.nl. Mensen die overlast ervaren door houtrook worden dan ook onvoldoende beschermd, blijkt uit een enquête die we voor ons dossier Rookoverlast deden onder 25 GGD’en in Nederland. Meer maatregelen door de overheid zijn daarom geboden, aldus alle GGD’en in Nederland.

Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, ontsteken steeds meer huishoudens de open haard. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit een met hout gestookte installatie. Maar daarmee halen we niet alleen de gezelligheid in huis, ook de autosnelweg. Uit cijfers van de website emissieregistratie.nl blijkt namelijk dat alle houtkachels tezamen goed zijn voor bijna net zoveel fijnstof als al het wegverkeer in Nederland.

Rookhout_Graphic PM2.jpg

Hoe schadelijk is dat eigenlijk voor onze gezondheid? Afgelopen voorjaar deden de GGD in Noord-Nederland onderzoek bij tien gezinnen met ernstige klachten over houtrook van hun buren. Bij acht van de tien gezinnen was de hoeveelheid fijnstof veel te hoog. Soms wel tien keer hoger dan de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert. En dat kan gezondheidrisicio’s met zich meebrengen.

Mensen die overlast ervaren door houtrook worden dan ook onvoldoende beschermd, blijkt uit een enquête onder alle 25 GGD’en in Nederland uitgevoerd door De Monitor. Één op de tien Nederlanders ervaart hinder van buren die een houtkachel of open haard stoken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alle GGD’en in Nederland pleiten daarom voor meer maatregelen, zoals het vastleggen van een luchtkwaliteitsnorm, het stellen van strengere eisen aan houtkachels of het aanwijzen van houtstookvrije buurten.

Enquete_een.jpg

We legden de enquêteresultaten voor aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu, maar zij stelt dat de gemeenten aan zet zijn: ‘Omdat bij deze problematiek plaatselijk grote verschillen bestaan, ben ik voorstander van de huidige lokale aanpak. Gemeenten kunnen nu op basis van het landelijke Bouwbesluit zelf optreden tegen houtrookoverlast.’

Gemeenten kunnen echter vooralsnog weinig doen voor mensen die overlast door houtrook ervaren. 'Als de schoorsteen van de stoker de juiste lengte heeft en op de juiste plek staat, dan voldoet het aan het bouwbesluit en kan je als gemeente verder niets meer doen. Terwijl de buren wel degelijk hinder ondervinden van de rook,’ aldus Isabelle Diks, wethouder duurzame ontwikkeling in Leeuwarden namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG gaat de staatssecretaris daarom alsnog vragen om een handhaafbare beoordelingsmethoden. ‘Gemeenten hebben meer handvatten nodig en die moeten van het Rijk komen.'

Moeten er meer maatregelen komen om overlast door hout stoken tegen te gaan? Kijk vanavond naar onze uitzending over rookoverlast om 22.35 uur op NPO2.

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok Verslaggever
Anne de Blok heeft een onbeheersbare drang om te zoeken naar datgene wat verborgen blijft. Dat bracht haar tijdens haar studie al aan tafel bij oud-minister Margreeth de Boer, waarmee ze uitgebreid sprak over het Schipholdossier en de 'echte' reden waarom ze niet door wilde voor een tweede termijn als minister van milieu. Hoewel dat verhaal veel nieuws maakte, koos ze daarna voor onderwerpen die wat actueler zijn. Momenteel werkt ze namelijk als jongste bediende voor De Monitor waar ze furore maakte met een drieluik over ‘Verwarde Mensen’. Inmiddels heeft Anne de stap gezet als verslaggever.
Lees verder
@annedeblok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, ontsteken steeds meer huishoudens de open haard. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit een met hout gestookte installatie. En niet zelden leidt dat tot overlastgevende situaties. Moeten er meer maatregelen komen om hout stoken te reguleren?

Alles over dit onderzoek