Een op de drie winkeliers doet geen aangifte meer bij politie

woensdag 12 maart 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 12 maart 2014 Leestijd: 1 min.

Een derde van de winkeliers doet geen aangifte meer bij de politie. Dit blijkt uit onze enquête onder ruim 800 winkeliers. De ondernemers geven als belangrijkste reden op: “Het heeft toch geen zin”. Ook zegt ruim een derde van de  winkeliers dat de politie hen ontmoedigt om aangifte te doen, terwijl de politie verplicht is om elke aangifte van een strafbaar feit onvoorwaardelijk op te nemen. “Het bevorderen van het doen van aangifte is belangrijk, maar dat moet dan wel leiden tot een gevolg bij politie en justitie. Anders blijft het  bij het rondpompen van informatie,” aldus Detailhandel Nederland.

Ook Transport en Logistiek Nederland en Koninklijke Horeca Nederland herkennen de aangifteproblematiek. “Het doen van aangifte kost een hoop tijd. Als je daarbij door de politie wordt ontmoedigd om aangifte te doen en in discussie moet gaan of het doen van aangifte zinvol is, ontlopen criminelen hun straf,” aldus Detailhandel Nederland Transport en Logistiek Nederland en Koninklijke Horeca Nederland in een gezamenlijke reactie.

De ondernemersvertegenwoordigers pleiten er gezamenlijk voor dat elke aangifte op locatie wordt opgenomen, waardoor een afspraak op het politiebureau niet meer noodzakelijk is. Verder willen de ondernemers dat de politie na verloop van tijd informatie geeft over de status van de aangifte. Tenslotte willen de drie brancheorganisaties dat de aangifte wordt opgenomen door een gediplomeerd agent. Steeds vaker wordt een aangifte opgenomen door een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).

Plaatsvervangend korpschef  Ruud Bik van de Nationale Politie ontkent dat politiemensen de aangifte bewust tegenwerken. “Ik herken het niet. Iedere aangifte moet worden opgenomen, dus als een burger ondanks het advies van een politieman toch aangifte wil doen, dan nemen wij die op”.

Minister Opstelten beloofde bij de oprichting van de Nationale Politie, verbetering in service en dienstverlening bij het doen van aangifte, maar de ondernemers zeggen daar nog weinig van te merken.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek