Een jaar lang werken voor een cadeaubon: ‘Je hoopt zo een voet tussen de deur te krijgen’

donderdag 17 december 2015 Leestijd: 1 min.

Sara /

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

donderdag 17 december 2015 Leestijd: 1 min.

Orthopedagoog Sara den Hartog heeft een eigen praktijk waar ouders terecht kunnen met kinderen die thuis of op school vastlopen. Ze worden bijvoorbeeld gepest, of zijn verdrietig over het verlies van een ouder. Haar praktijk is een droom waarvoor Sara bereid is veel opzij te zetten, ook salaris.

Voordat ze voor zichzelf begint wil ze eerst zo veel mogelijk ervaring opdoen. Maar dat gaat niet zo eenvoudig. Omdat ze op dat moment, na lang solliciteren nog altijd geen baan als orthopedagoog heeft gevonden, besluit ze de drie jaar geleden sprong te wagen. Sara accepteert een werkervaringsplaats bij een grote GGZ-instelling: De Bascule in Amsterdam. Een jaar lang, 24 uur per week, onbetaald. De enige vergoeding vindt plaats in de vorm van studiekrediet en een cadeaubon aan het einde van de periode. We spreken haar voor ons dossier Uitbuiting starters en stagiairs.

Praktijk valt tegen

‘Je doet dat omdat je hoopt zo een voet tussen de deur te krijgen. Ik wilde daar vooral zoveel mogelijk vragen stellen en leren. Dat is volgens mij ook het doel van zo’n werkervaringsplaats, maar in de praktijk viel dat heel erg tegen...’

Waarom de Bascule afgestudeerden op deze manier inzet, is ons nog niet duidelijk. We hebben een verzoek uitstaan om een reactie en benaderen de komende week meer werkgevers. Houd de site in de gaten voor meer nieuws in dit dossier. Mocht je je herkennen in dit verhaal, of werk je bijvoorbeeld veel met afgestudeerden op werkervaringsplaatsen? Laat het ons weten op demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek