Een grote Koopgarant-woning en een kleine, maar volgens taxateur zijn ze hetzelfde waard

donderdag 17 november 2016 Leestijd: 3 min.

Michel Bolsenbroek en Sanne Boogaardt /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

donderdag 17 november 2016 Leestijd: 3 min.

Sanne Boogaardt en Michel Bolsenbroek wonen in hetzelfde wooncomplex in Apeldoorn. Ze hebben beiden een Koopgarant-woning. Omdat ze de woning willen terug verkopen aan de woningcorporatie hebben ze hun huis laten taxeren. Beide taxatierapporten komen uit op 180.000 euro. Niet zo gek, misschien. Wel als je bedenkt dat het ene appartement 53 vierkante meter groter is dan het andere. Hoe kan dit?

In ons dossier Koophuis onderzoeken we Koopgarant. Via die regeling kun je een huis kopen van de woningcorporatie. Als je de woning wilt verkopen, koopt de woningcorporatie de woning van je terug. Een taxateur die in opdracht werkt van de woningcorporatie bepaalt zowel aan het begin als aan het einde de taxatiewaarde waarop de (ver)koopprijs wordt gebaseerd.

De woning van Michel is een appartement van 82 vierkante meter en heeft twee kleine slaapkamers en een balkon. De woning van Sanne op de begane grond is 135 vierkante meter, heeft drie grote slaapkamers en twee terrassen. In beide gevallen is het een taxateur van Rodenburg Makelaars die hun woning heeft getaxeerd. Deze taxateur werkt in opdracht van de woningcorporatie.

Duur uitzicht?

‘Het is een heel verschil,’ concludeert Sanne nadat ze het appartement van Michel met het hare heeft vergeleken. ‘Dat van hem is natuurlijk een appartement en dat van ons heeft twee verdiepingen.’ En de vierkante meters? Sanne: ‘Ja dat is een enorm verschil, 82 tegen 135. Misschien is het het uitzicht dat hij hier heeft. Dat is wel een heel duur uitzicht dan.’

Hoe kan dit? We bellen Rodenburg Makelaars en zij laten weten dat de taxaties naar eer en geweten zijn uitgevoerd. Zij verklaren het prijsverschil uit het feit dat de woningen in hun ogen absoluut niet vergelijkbaar zijn. De taxateur schrijft ons: ‘Nummer 381 (de woning van Sanne, red) betreft een maisonnette-woning en deze worden anders gewaardeerd, lees een lagere m2 prijs, dan normale appartementen. Daarnaast is deze maisonnette-woning een afwijkend type dat mijns inziens door de specifieke indeling – namelijk in een punt weglopend – minder courant is.’ Sanne’s appartement zou dus ondanks het veel grotere oppervlak evenveel waard zijn als de woning van Michel, omdat het een driehoekige woning is.

Waardedaling vs. marktontwikkeling

Laten we de waarde-ontwikkeling van de woningen van Sanne en Michel eens vergelijken met de marktontwikkeling van andere appartementen in Apeldoorn. Michel kocht zijn huis in 2012 voor 224.900 euro. In 2016 is zijn huis dus getaxeerd op 180.000 euro. Zijn waardedaling is 26,6%. Appartementen in de rest van Apeldoorn zijn slechts met gemiddeld 5,50 % in waarde gedaald in dezelfde periode. Sanne kocht haar huis in 2011 voor 266.600 euro en ook haar huis is in 2016 getaxeerd op 180.000 euro. Zij heeft te maken met een waardeverlies van 39%. Andere appartementen in Apeldoorn zijn sinds 2011 gemiddeld in waarde gedaald met 13,3%. Kijk je echter naar haar buurt, Apeldoorn-Oost, dan zijn de appartementen daar zelfs in waarde gestegen: met 1.1 %.

Op de markt voor veel meer verkocht

Maar er is nog iets opvallends aan de hand. Michel heeft namelijk zijn Koopgarant-regeling afgekocht, omdat hij zo ontevreden was over de taxatiewaarde van 180.000 euro. Sommige woningcorporaties staan dit toe, mits je een fikse boete betaalt. Michel heeft toen zijn woning op de vrije markt verkocht en enkele weken later was de opbrengst 212.500 euro. Dat is dus 32.500 euro meer dan de taxatiewaarde die Rodenburg Makelaars had vastgesteld. Was de woning dan dus niet eigenlijk veel meer waard?

Ook dit leggen we voor aan het makelaarskantoor. Zij antwoorden dat het een zeer mooi resultaat is ‘dat gerealiseerd is in een schijnbaar overspannen woningmarkt'. De taxateur schrijft ons verder: ‘Sinds de laatste 6 á 8 weken zien wij dat de woningmarkt, ook hier in Apeldoorn, een kantelpunt bereikt zoals dit in het westen van het land al langer gaande is.’ Zo worden ook in Apeldoorn inmiddels woningen per inschrijving verkocht, en wordt er soms niet meer gewerkt met een vraagprijs, maar een ‘koopsom vanaf’. Het zou dus aan de oververhitte woningmarkt liggen, zo denkt de taxateur, dat Michel zijn woning zo duur heeft kunnen verkopen.

‘Ik schrik er wel een beetje van’

De taxatiewaarde van 180.000 euro lijkt voor Michels appartement dus aan de erg lage kante geweest te zijn. Wat vindt Sanne hiervan? Zij heeft immers een veel groter appartement dan Michel. Sanne: ‘Ergens klopt er iets niet. Ik schrik er wel een beetje van. Voor die prijs verkocht, dit appartementje. Zoveel kleiner, veel kleiner dan dat van ons en dan voor zoveel verkocht. Dat van mij zou dan qua oppervlakte veel meer waard moeten zijn. Voor minstens die 212000 euro zou ik zeggen. Misschien wel een stúk meer.’

Heb je ook ervaring met Koopgarant of andere regelingen waarbij je een woning koopt van een woningcorporatie? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek