Een boer ontvangt 36.000 euro per windmolen per jaar. Is dat veel?

vrijdag 13 november 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-11-13 om 17.41.40 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

vrijdag 13 november 2015 Leestijd: 2 min.

Tijdens ons onderzoek naar windparken in het dossier Inspraak valt op hoe vaak omwonenden klagen over de grondvergoedingen die boeren ontvangen voor de molens op hun land. ‘Zij verdienen geld over onze ruggen,’ is een veelgehoorde klacht. Klopt dat? Wat ontvangt een boer dan? En is dat veel te noemen? Ja, zegt Rob Rietveld, de voorman van de Nederlandse Vereniging van Omwonenden van Windturbines (NLVOW). En ja, lijkt ook Eneco te zeggen: zij vragen grondeigenaren tegenwoordig een deel van dat geld te delen met omwonenden.

36.000 euro per molen per jaar: wie bepaalt dat?

Energiebedrijven ontvangen subsidie van het ministerie van Economische Zaken voor windenergie. In deze zogenoemde SDE-subsidies is geld gereserveerd voor grondvergoedingen: 12.000 euro per megawatt in het jaar 2015. Moderne molens zijn 3 megawatt, dus 36.000 euro. Het staat energieproducenten vrij om te onderhandelen over dit bedrag met de grondeigenaren. Hoe lager de vergoeding die zij aan grondeigenaren betalen, hoe hoger dus het bedrag dat zij overhouden.

En de omwonenden dan?

Die zijn niet meegenomen in de SDE-subsidies. Zo betaalt de overheid dus wel de boeren, maar niet de omwonenden. Die moeten uit het rendement van het energiebedrijf worden betaald.

Is er dan helemaal niets geregeld voor de omwonenden?

Jawel. In de gedragscode van de Nederlandse windbranche staat dat per molen van 3 megawatt een bedrag van 3.000 euro gereserveerd is voor alle omwonenden samen. Dus 36.000 euro voor de grondvergoeding voor de agrariër of andere grondbezitter en 3.000 euro om te verdelen onder de omwonenden.

En wat als je aantoonbaar schade hebt van de windmolens?

Dan bestaat er voor omwonenden de mogelijkheid om een planschadeclaim in te dienen bij de gemeente. Ze moeten dan aantonen dat zij daadwerkelijk schade hebben geleden door de komst van de molens, bijvoorbeeld doordat hun huis in waarde is gedaald. Die schade wordt niet helemaal vergoed. Bewoners moeten tenminste 2 procent van de waarde van hun woning voor eigen rekening nemen: het normaal maatschappelijk risico.

En als je je flink verzet tegen het park?

Wie flink moeilijk doet over de komst van een windmolenpark, kan er zelfs een slaatje uit slaan. Tenminste tot voor kort. Zo kocht Eneco in windmolenpark de Hoevensche Beemden omwonenden af die een bezwaar hadden ingediend. Om welke bedragen dat gaat is onduidelijk, want de mensen tekenden daar ook een geheimhoudingsverklaring. Volgens Eneco zijn deze praktijken wel verleden tijd.

Hoe zit het eigenlijk in de landen om ons heen? Krijgen boeren daar ook zo veel geld?

Deze cijfers zijn moeilijk te achterhalen. Maar volgens Rob Rietveld krijgen grondbezitters daar heel wat minder voor de molens op hun land. ‘Ongeveer een tiende van de grondvergoeding zoals die in Nederland is.’ Volgens Rietveld loopt die vergoeding op tot 5000 euro per windturbine in vergelijking met zo’n 35.000 in Nederland.


Kunnen die boeren dan niet wat geld aan de omwonenden geven?

Jawel, zegt inmiddels ook energiebedrijf Eneco. Zij vragen tegenwoordig aan boeren om de grondvergoeding te delen met omwonenden. Directeur Wind op land van Eneco Katja Langen: ‘En een nog betere oplossing is dat grondeigenaren ook zelf delen met de omgeving. Grondeigenaren wonen daar. Zij zijn de buren van de omgeving.’


Die 36.000 euro: is dat nou veel of niet?

Als je er vanuit gaat dat een windmolen ongeveer een halve hectare in beslag neemt kun je in ieder geval zeggen dat de boer met een molen op zijn land spekkoper is. De vergoeding die hij zou krijgen wanneer hij dezelfde grond aan een collega-boer verpacht is een stuk minder: zo’n 700 tot 1000 euro, afhankelijk van het gewas dat er geteeld wordt. Zelfs de grootste tegenstanders geven toe dat zij geen nee zouden zeggen als er een molen op hun land gepland zou zijn.

Komende zondag bij de Monitor om 22:40 uur op NPO2: de winnaars en verliezers van windenergie.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek