Oproep Natuur

Ecoloog Patrick Jansen onderzoekt of dieren zich anders gedragen in coronatijd en heeft jouw hulp daarbij nodig

vrijdag 24 april 2020 Leestijd: 2 min.

Beeld van de wildcamera's op Nationaal Park De Hoge Veluwe / Wageningen University & Nationaal Park De Hoge Veluwe

Neeltje Bollen

Verslaggever

neeltje.bollen@kro-ncrv.nl

vrijdag 24 april 2020 Leestijd: 2 min.

In ons onderzoek ‘Van wie is de natuur?’ onderzoeken we de gevolgen van de steeds drukker wordende natuur. De coronacrisis zorgt aan de ene kant voor drukte in de natuur, maar ook voor juist hele rustige plekken. Wat betekent dat voor dieren? 

“Het is een stuk rustiger in Het Nationale Park Hoge Veluwe. De openingstijden zijn beperkt, de musea zijn dicht. Dat geeft ons de kans om te onderzoeken hoe dieren reageren op het wegvallen van mensendrukte”, vertelt ecoloog Patrick Jansen telefonisch. Met zijn collega’s onderzoekt hij het diergedrag met behulp van een netwerk van 70 camera’s die door het park opgesteld staan. “Het onderzoek naar de effecten van recreatie loopt al langer”, vertelt hij. “In het Park mocht je vroeger overal struinen behalve in speciale rustgebieden, maar sinds 1 januari 2016 mag je alleen nog op de paden komen. Met het cameranetwerk vergelijken we het gedrag van dieren in de 2,5 jaar voor het struinverbod met dat in de 3 jaar na de maatregel.” Nu kunnen ze daar nog een interessante periode aan toevoegen: uitzonderlijke rust dankzij de coronacrisis.

Moeflon

‘Citizen science’

De 70 camera’s zijn uitgerust met een bewegingssensor en als er een dier langsloopt, maakt de camera een aantal foto’s. Dat leverde al miljoenen foto’s op en daar komt nu de coronatijd nog bij. Veel te veel voor Jansen en zijn collega’s om zelf te bekijken, dus helpen vrijwilligers mee. Op de website Snapshot Hoge Veluwe kan iedereen foto’s bekijken en dieren identificeren. Jansen: “Eigenlijk is het gewoon tellen, hoe vaak komen de verschillende diersoorten op een bepaalde plek langs.”

Oproep: zie jij meer of minder dieren in coronatijd?
Wat zijn jouw ervaringen in de natuur in coronatijd? Is het druk bij jou in het bos of juist rustig? En zie jij meer of minder dieren? Tip ons!

Hypothese

De onderzoekers verwachten dat het gedrag van de bewoners van Het Nationale Park de Hoge Veluwe wel zal veranderen. “Nu het Park later open gaat en eerder sluit, verwacht je dat dieren eerder uit hun schuilplaatsen komen en ook pas later weer teruggaan. Ze worden dus meer dagactief.” Het onderzoek richt zich vooral op grotere zoogdieren, zoals herten. Jansen verwacht ook dat het habitatgebruik zal veranderen. “Ze zullen veel meer te vinden zijn in open terrein. Zoals op weides, waar ze kruiden kunnen eten.” 

lees ook: ‘Sinds de aanleg van het MTB-pad heb ik nauwelijks meer wild gespot’ vrijdag 28 februari  

In ons onderzoek ‘Van wie is de natuur?’ zijn we benieuwd naar jouw observaties in de natuur, dus tip ons, of help Patrick Jansen mee met tellen via Snapshot Hoge Veluwe. Ook zijn we op zoek naar mensen die fanatiek mee-analyseren op Snapshot en het leuk vinden om een dagboek bij te houden van hun ‘citizen science’-werk. Op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief, dan krijg je elke twee weken een update!

Lees meer over

Natuur en milieu Van wie is de natuur?
Verkenning Research Opnames Uitzending

174 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Neeltje Bollen Verslaggever
Verslaggever Neeltje Bollen is opgeleid als bioloog, maar wist al snel dat ze liever televisieprogramma’s wilde maken. Haar wetenschappelijke achtergrond en haar ruime ervaring bij wetenschapsprogramma’s komt goed van pas bij De Monitor. Een ingewikkeld meetrapport, kamerbrief of wettekst, ze draait haar hand er niet voor om. Als maker vind Neeltje het leuk om complexe onderwerpen creatief, begrijpelijk en menselijk in beeld te brengen. Want televisie is tenslotte om naar te kijken.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We willen er met z'n allen lekker op uit. Op de mountainbike, te voet of hangend aan een kite: de natuur in Nederland wordt steeds drukker. Welke problemen levert dat op?
Alles over dit onderzoek