Oproep Duurzaam reizen

Duurzaam reizen: ‘Met mijn campertje stoot ik minder uit dan als ik ga vliegen’

woensdag 11 december 2019 Leestijd: 2 min.

Karin kocht haar camper met het idee: 'Dit is minder vervuilend dan vliegen' / De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

woensdag 11 december 2019 Leestijd: 2 min.

Karin trekt er graag op uit. Sinds 3 jaar doet ze dat met een 25 jaar oud Hymercampertje. Al met al reist ze er zo’n 4000 kilometer per jaar mee. Ze kocht de camper met in haar achterhoofd het idee: ‘Dit is minder vervuilend dan vliegen’. Maar nu wordt ze daarop afgerekend. Hoe zit dat?

Het gaat Karin Kampert om een brief van de Belastingdienst die ze eind november op de mat kreeg. Daarin staat dat ze per januari een fijnstoftoeslag moet gaan betalen. Haar campertje is namelijk een oude diesel en oude diesels zijn vervuilend. Ze kocht een camper om minder CO2 uit te stoten, maar wordt nu gepakt voor die andere vervuilende uitstoot: fijnstof.

Voor een gemiddelde dieselauto komt deze zogeheten roettax neer op zo’n 225 euro per jaar, lezen we op een site van de Rijksoverheid. ‘De overheid maakt het,’ zo schrijven ze op diezelfde site, ‘met de fijnstoftoeslag financieel interessanter om een schonere auto te kopen.’ Hoeveel Karin zelf precies meer moet gaan betalen, weet ze nog niet, maar volgens de brief van de Belastingdienst wordt het ongeveer 15 procent meer dan nu. 

‘Milieu moet op de eerste plaats’
Dát ze dat moet gaan betalen, is niet zozeer haar frustratie. Het zit ‘m meer in de onrechtvaardigheid van de maatregel. Karin: ‘In de brief van de Eerste Kamer hierover lees ik dat het belangrijkste doel van dit beleid een stabiele inkomstenstroom voor de overheid is. Terwijl het milieu toch op 1 zou moeten staan?’

En dat is juist bij reislustige Karin het geval door wél in een diesel te rijden en níet te vliegen: ‘Ik heb voordat ik mijn camper kocht, zitten rekenen met een CO2-footprinttool. Met een camper kamperen, bleek minder vervuilend dan als ik zou gaan vliegen.’ In 2016 heeft Karin daarom haar grote dieselpersonenauto verkocht en een klein energiezuinig autootje ervoor terug gekocht: ’Daarmee rijd ik nu 1 op 20.’ En ze heeft er bewust voor gekozen om niet te gaan vliegen, maar een campertje aan te schaffen voor haar reizen.

Verschil: een jaar lang dagelijks douchen
Heeft Karin een punt? Is ze minder vervuilend met haar camper? Als we op de site van Milieu Centraal kijken, de organisatie die moet zorgen voor duidelijke adviezen voor huishoudens bij duurzame keuzes, stoot Karin met een reis van 4000 kilometer met de camper met twee personen inderdaad zo’n 600 kg CO2 minder uit dan als ze dezelfde reis met een vliegtuig zou maken. Dat is ongeveer net zoveel uitstoot als een jaar lang dagelijks douchen. 

Karin: ‘Ik vind het oneerlijk dat ik dan vanaf januari meer moet gaan betalen en iemand die vliegt niet.’ Op dit moment wordt internationaal vliegen inderdaad niet belast met accijns of btw, terwijl auto, bus en trein wel belast worden. Het kabinet wil daarom per 1 januari 2021 wel een vliegbelasting invoeren voor vertrekkende passagiers en vrachtvliegtuigen. Dat zou gaan om maximaal 7,50 euro per ticket.

De vervuiler betaalt
Nog even terug naar het campertje: Karin mag er dan misschien minder CO2 mee uitstoten dan met een vliegtuig; ze stoot wel degelijk een boel fijnstof uit en dat is schadelijk voor de gezondheid. Hoe kijkt ze aan tegen het principe ‘de vervuiler betaalt’? Als de overheid echt wil dat de vervuiler betaalt, meent Karin, dan moet iedereen evenredig bijdragen; mensen die in dieselauto’s rijden, maar ook mensen die vliegen. ‘Niet de een nu, om meer belastinggeld binnen te halen, en de ander pas later.’ Ze vindt het een hap-snapmaatregel waarbij sommige mensen onrechtvaardig hard worden geraakt. ‘Terwijl daar ook mensen tussen zitten die juist een duurzame keuze maken zoals ik, of die gewoon geen nieuwe zuinige auto kunnen betalen.’

Probeer jij net als Karin duurzaam te reizen? En heb je voorbeelden van hoe dat wordt gestimuleerd of tegengewerkt? Laat het ons weten!

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1292 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Oproep

Probeer jij net als Karin duurzaam te reizen? En heb je voorbeelden van hoe dat wordt gestimuleerd of tegengewerkt? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek